FIECARE CENTIMETRU ÎN PLUS ÎN TALIE, RISC DE DECES CU 11% MAI MARE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Oxford, citați de descopera.ro, susțin că excesul de grăsime abdominală reprezintă un avertisment pentru un risc mai mare de insuficiență cardiacă, iar câteva kilograme în plus în jurul taliei nu reprezintă doar un semn că este nevoie de un regim alimentar și mai multă mișcare, ci o problemă mult mai gravă.

“Fiecare centimetru în plus pe talie crește cu 11% riscul de deces față de cum o face greutatea totală.

În studiul nostru, am analizat date despre 430.000 de britanici cu vârsta cuprinsă între 40 și 70 de ani, care au fost urmăriți, în medie, timp de 13 ani. Fiecare centimetru suplimentar pe o talie sănătoasă a fost legat de riscul mai mare de apariție a unui eveniment cardiac, cum ar fi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau un ritm neregulat.

Cei cu cel mai mare indice de masă corporală (IMC), care ia în considerare greutatea și înălțimea, aveau doar de 2,65 ori mai multe riscuri de a suferi decât cei cu cel mai mic IMC, iar fiecare unitate suplimentară de IMC a crescut riscurile de insuficiență cardiacă cu 9%.

Au existat 8.669 de evenimente de insuficiență cardiacă pentru prima dată în timpul studiului, multe dintre acestea ducând la deces, ceea ce înseamnă că grăsimea pe care oamenii o poartă în jurul trunchiului este mai importantă în urmărirea grăsimii corporale și a riscului cardiovascular.

Știam că grăsimea din jurul organelor din abdomen este foarte activă și conține o mulțime de factori inflamatori, care pot provoca boli cardiovasculare.

Doi din trei britanici sunt supraponderali sau obezi, în timp ce bolile cardiace și circulatorii cauzează un sfert din toate decesele din Regatul Unit. Dacă o bucată de bandă care măsoară jumătate din înălțimea ta se potrivește perfect în jurul taliei tale, aceasta este o gamă de greutate sănătoasă.

Însă, studiul nostru a demonstrat că cei cu o talie care depășește acest raport prezintă risc de deces de 3,21 mai mare decât cei cu talia cea mai subțire”, explică oamenii de știință britanici. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu