VERNISAJ ÎN PREMIERĂ LA AAP. MUREȘ

Distribuie pe:

O idee inedită și binevenită ca interes cultural a fost concretizată printr-o expoziție la GALERIA UNIREA, care reunea un grup de creatori dintr-un domeniu vast al tradiției noastre artizanale și meșteșugărești. Ideea aparține organizatoarei acestei expoziții, doamna vicepreședintă IULIANA MARIN, care a reușit într-un timp foarte scurt să înscrie un mare număr de participanți din județ. La această primă ediție s-au prezentat doar 16 creatori cu produsele lor. Cuvântul de deschidere a revenit ca de obicei domnului ILARIE GH. OPRIȘ, președinte onorific al asociației, care a precizat că acest gen de expunere a unor obiecte confecționate manual, cu mult talent și imaginație, va avea continuitate în programul asociației. Invitatul de onoare al expoziției a fost domnul profesor CĂLIN BOGĂTEAN, de la școala populară de arte și meserii. Menționez că doamna IULIANA MARIN a apelat la experiența acestuia, fiindu-i profesor și având o bună colaborare. În lunga sa experiență, a verificat creația acestor autori, făcând o  selecție severă la nivelul școli. Este o mare deschidere spre această artă și în interesul primăriei Mureș, care organizează expoziții cu aceste obiecte tradiționale, ținând cont de recomandările Școlii Populare de Artă.

După spusele domnului profesor, este un fel de terapie personală a celor care se ocupă de aceste forme de creație diversificate. Instituția a luat în evidență acești creatori care nu se confundă cu cei care fac comerț fără confirmarea școlii. Meșteșugurile se schimbă pe parcursul trecerii timpului, unele dispărând, cum ar fi olăritul, însă apar alte forme noi care atrag interesul iubitorilor de artă. Domnul profesor încheie frumoasa alocuțiune cu un îndemn ce merită a fi reținut de mulți oameni: Lăsați Divinitatea artistului să fie lucrătoare. Unde nu există Dumnezeu, nu există creativitate! Doamna IULIANA MARIN propune ca autorii prezenți în această expoziție să iasă din anonimatul publicului și să-și prezente pe scurt o biografie profesională, pentru a fi cunoscuți și recunoscuți de cei interesați de munca lor. Cel mai vizat în acest sens, dl. GRIGORE NICUȘAN, un vechi creator și realizator de obiecte din sticlă, și-a depănat povestea pasiunii sale, care a început din copilărie. De-a lungul anilor a evoluat în această tehnică la temperatura focului și a jocului “cu țeava în gură”. Este cel mai vechi și experimentat creator de forme frumoase din sticlă într-o gamă largă de culori. Lucrările realizate de dl. NICUȘAN sunt la un nivel de maximă cunoaștere a secretelor acestei tehnici dificile, având parte de multă apreciere și căutare, atât în țară, cât și în străinătate. Îl felicităm pentru aceste performanțe creative și pentru grija cu care duce mai departe prin elevii săi acest dificil meșteșug artistic, cu harul cu care a fost înzestrat.

Alți participanți prezenți și-au expus pe scurt istoria experienței lor în diverse domenii: ALBERT OLGA, BOLOG IDA - tradiționale ungurești, BEREKESZI KINGA,SZAKÁCS ENIKÕ, VERZEA ALINA- panouri cu bijuteri, BUCUR ESTER, BALÁZS ENIKÕ, BACSI ANAMARIA, KISS ADEL - textile,confecții, DANDOCZI ZSUZSANNA- împletituri textile, KANTOR FLORINA MARIA- bijuterii,GÁL ILDIKÓ- ikebana cu flori, GYARMATI IZABELLA - decorațiuni interioare, KULCSAR PÂRVU MARIA - obiecte de artizanat românești, MAGHIARI IULIANA - pictură pe țiglă, piatră și nuci de cocos, KÓNYA SEBE EMÕKE - pictură pe lemn, MERA MARIA - poatlas și icoană pe sticlă.

În final, mulțumim dl. Prof. BOGĂTEAN pentru efortul depus împreună cu dna. IULIANA, datorită căreia s-a realizat această expoziție în premieră.

RODICA OLTEANU - artist plastic

Lasă un comentariu