PRIMARUL DIN IBĂNEȘTI I-A ÎNTÂMPINAT PE MARATONIȘTII DE PE VIA TRANSILVANICA

Distribuie pe:

“Astăzi (duminică 18 septembrie - n.r.), l-am întâmpinat în Ibănești pe Tibi Ușeriu, unul dintre fondatorii Via Transilvanica, care străbate împreună cu un grup de alergători din toată țara cei 1.400 de kilometri ai traseului. În Ibănești, acestora li s-a alăturat și Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, dl Tánczos Barna, pe porțiunea Brădețelu - Câmpu Cetății. La Fâncel au făcut un scurt popas și li s-a servit o masă și un ceai cald înainte de «a ataca» urcușul de la Bucin”, a declarat Dan Vasile Dumitru, primarul comunei Ibănești, cu această ocazie.

Prezent la Brădețelu, la startul celei de a șaptea etape a primei alergări organizată pe Via Transilvanica, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a declarat că acest traseu reprezintă una dintre cele mai îndrăznețe și mai frumoase inițiative din România. “Via Transilvanica este una dintre cele mai îndrăznețe și cele mai frumoase inițiative din România, merită toată susținerea. Acum câteva săptămâni am făcut o promisiune inițiatorilor - atunci când în zona Suceava au fost câteva probleme pe traseu și a trebuit să reparăm niște drumuri stricate de exploatarea forestieră - am promis că mă voi alătura acestei inițiative și personal, alergând pe o porțiune mult mai scurtă decât cea parcursă de Tibi Ușeriu. Dar vreau să experimentez și eu să văd ce înseamnă acest traseu superb prin Munții Carpați. Sper să ajung cu bine la finish și să ne vedem la Câmpu Cetății”, a declarat presei ministrul Tanczos Barna.

Date fiind condițiile meteorologice, Tanczos Barna a spus că dacă nu ar fi fost exemplul lui Tibi Ușeriu, cu siguranță s-ar fi răzgândit.

“Dacă nu era Tibi, cu siguranță m-aș fi răzgândit, dar m-am gândit că mai greu decât la Polul Nord n-are cum să fie și nu avem minus 30 de grade și nu trebuie totuși să parcurgem 170 de kilometri. și dacă Tibi poate 1.400 de kilometri, sper să reușesc și eu 20 de kilometri din această porțiune. și dacă am promis, vin, nu ne răzgândim, și dacă plouă, și dacă ninge, și dacă e vânt. Nu îmi e teamă de nimic, numai de Dumnezeu”, a spus Tanczos.

Ministrul consideră că această inițiativă are nevoie de vizibilitate maximă pentru că e convins că nu doar cei din România vor parcurge aceste trasee superbe.

“Sunt convins că vor veni foarte mulți turiști străini care vor vedea ce înseamnă ospitalitatea din România, ce înseamnă aceste locuri superbe. știm cu siguranță și oamenii locului vor reuși să valorifice altfel aceste meleaguri frumoase. Trebuie să avem grijă de acest traseu, trebuie să îl îngrijim, în zona forestieră trebuie să avem grijă să nu îl stricăm prin exploatări forestiere și dacă se întâmplă, trebuie să îl și reparăm. Trebuie să rămână un traseu intact, care să poată fi străbătut și vara, și iarna, un traseu care să aducă pe aceste meleaguri turiști, care să expună aceste frumuseți pentru toți turiștii din țară și străinătate. Aș vrea să mai particip și la finish-ul acestui traseu, sper să reușesc să ajung în 6 octombrie, la Drobeta Turnu-Severin”, a mai spus Barna Tanczos.

Ministrul Mediului s-a alăturat ultra-maratonistului Tiberiu Ușeriu și celorlalți alergători, pe segmentul Brădețelu - Câmpu Cetății, județul Mureș (aproximativ 20 de kilometri), startul având loc pe o ploaie torențială.

Plecarea a avut loc din localitatea Brădețelu, în Munții Gurghiului, de la borna MS054 de pe Via Transilvanica.

“E a șasea zi, avem în jur de 300 și ceva de kilometri parcurși, prima porțiune până aici noi tot așa am zis că e cea mai grea, pentru că am avut o diferență de nivel de 10.000 de metri. Cred că a fost una dintre porțiunile cele mai grele, de aici devine destul de alergabil. Astăzi, un pic ploaia ne-a încurcat pentru că alunecăm și la deal și la vale, dar ne-am bucurat de traseu, e foarte fain pe aici. Oricum, noi ne bucurăm foarte tare pentru că domnul ministru deja ne-a ajutat în unele zone. Cred că este primul demnitar care face asta, care se ridică din scaun și vine să vadă cu adevărat ce se întâmplă în pădurile noastre, pe unde avem traseu. și eu cred că va fi un foarte bun pas pentru Via Transilvanica”, a declarat Tibi Ușeriu.

Cât despre traseul de 20 de kilometri parcurs alături de ministru, Tibi Ușeriu crede că acesta va face față.

“Să știți că noi avem 10.000 de metri diferență de nivel și câteva sute de kilometri alergați, deci chiar dacă e un amator, cred că o să ne facă față 20 de kilometri”, a adăugat Ușeriu.

Tibi Ușeriu crede că în 10-15 ani, Via Transilvanica își va dovedi valoarea.

“A început destul de bine, au fost destul de mulți turiști care au trecut pe ea și eu cred că pentru comunitățile din zonă este foarte importantă. Doar noi în 20 de zile lăsăm în jur de 25.000 de euro pe acest traseu. Adică mâncare, cazare și de asta cred că e vorba până la urmă. Sunt comunități unde am fost singurii cazați, noi, de la Via Transilvanica, pe care i-au avut în ultimii ani, deci o să fie foarte important tot traseul acesta”, a arătat Tibi Ușeriu.

Startul evenimentului sportiv a fost dat pe 12 septembrie, la Putna, iar acesta este programat să se încheie pe 6 octombrie, la Drobeta Turnu-Severin, după parcurgerea unei distanțe de aproximativ 1.400 kilometri. Proiectul Via Transilvanica al Asociației Tășuleasa Social urmărește marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj pe lungimea celor 1.400 de kilometri. Traseul poate fi parcurs integral sau în etape, la pas, călare sau cu bicicleta, iar inițiatorii își doresc ca acest drum tematic să pună în valoare bogățiile culturale, istorice și naturale și să sprijine dezvoltarea comunităților locale.

Sursa: Agerpres

foto: facebook Dan Vasile Dumitru și Tánczos Barna

Lasă un comentariu