SEMNALĂM... SEMNALĂM

Distribuie pe:

Ziua Națională a Produselor Agricole, la Târgu Mureș

Direcția pentru Agricultură Județeană Mureș, în colaborare cu Instituția Prefectului, Consiliul Județean și Primăria Municipiului Târgu Mureș, organizează, în data de 10 octombrie, de Ziua Națională a Produselor Agricole Românești (instituită prin Legea 168/2012), o expoziție cu vânzare a produselor agroalimentare obținute în judetul Mureș. Evenimentul va avea loc în Parcul din Piața Trandafirilor, de dimineață până seara. Iată un prilej binevenit pentru aprovizionarea cămărilor mureșenilor.

Capcane pentru viespi

În vara și toamna acestui an, viespile au provocat pagube imense în plantațiile cu pomi fructiferi și viță-de-vie, dar și în familiile de albine. Pentru diminuarea populației de viespi, o metodă la îndemâna oricui o reprezintă capcanele confecționate din recipiente din material plastic de 0,5-1litru, găurite din loc în loc, cu 3-4 orificii, cu un cui înroșit sau o țigară aprinsă. În aceste recipiente se introduc 50-100 mililitri bere, de preferință fără alcool, cu lămâie. Se agață recipientele de crengile copacilor sau de suporturile din apropiere. După 3-4 zile se schimbă conținutul.

Finanțare pentru investiții în exploatațiile pomicole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale primește, din 9 septembrie până în 12 decembrie, cereri de finanțare pentru investiții în exploatații pomicole prin Submăsura 4.1a din PNDR 2020: în această sesiune vor fi disponibile 30,5 milioane euro pentru înființare, extindere și modernizare plantații, inclusiv condiționare și marketing (ca și componente secundare), 7,5 milioane euro pentru înființare, extindere și modernizare pepiniere, inclusiv condiționare și marketing; 10 milioane euro pentru achiziție utilaje de recoltare. Sprijinul nerambursabil este între 50-90% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar valoarea fondurilor acordate este între 100 mii euro și 1,5 milioane euro. Informații suplimentare se pot obține de la Sediul AFIR Târgu Mureș, Strada Aleea Carpați nr. 17.

Moda zilei în valorificarea mierii de albine

În ultimii ani s-a format un segment de consumatori de miere de mană. Mierea de mană este de culoare închisă, colectată și prelucrată de albine din secrețiile afidelor de pe frunzele unor arbori, în special, specii de foioase și rășinoase. Este apreciată datorită conținutului ridicat în microelemente. Nu se recomandă ca această miere să rămână în stup pentru hrana din iarnă a albinelor. Pe piață, această miere este mai scumpă decât alte sortimente.

ACA Mureș la 65 de ani

Asociația Crescătorilor de Albine din România, filiala Mureș, cea mai veche asociație profesională din județul Mureș, împlinește în această toamnă 65 de ani de la înființare. Pentru a sărbători evenimentul, în data de 20 octombrie 2022, ora 10, în Sala festivă a Colegiului Agricol ,,Traian Săvulescu” din Târgu Mureș, se organizează un Simpozion cu genericul ,,ACA Mureș la 65 de ani”. Sunt invitați parlamentarii mureșeni, autoritățile locale, ministrul Agriculturii, Petre Daea, cercetători științifici de la Institutul de Cercetare pentru Apicultură, București, dr. ing. Melinda Tofolvi, de la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș, specialist în domeniul apiculturii, precum și apicultorii mureșeni.

Pentru buna desfășurare a Simpozionului, rugăm invitații și apicultorii mureșeni să confirme prezența la telefon 0265 267.287 sau la e-mail apicolams@yahoo.com până luni, 10 octombrie 2022.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu