“BOBOCII” DE LA UMFST, “LA COMUN” ȘI ÎN CHIRIE…

Distribuie pe:

Pentru că nu de mult a debutat anul universitar 2022 - 2023, am dorit să vedem cum s-au acomodat colegii din anul întâi, care au venit la studii în Târgu Mureș. Am ales să vă prezentăm două situații: a unei studente care este cazată în cămin, și a unei studente care locuiește în chirie, adresându-le aceleași întrebări. Toto-dată, le-am rugat să ne împărtășească din experiența primelor săptămâni de studenție într-un oraș străin.

Dolință Valeria, studentă, anul I, UMFST - Medicină generală, originară din Republica Moldova, municipiul Bălți

- Care sunt costurile cazării în cămin? De ce ați ales să locuiți în cămin?

- Căminul costă 115 lei pe lună, în cazul meu, pentru că stau în căminul 4, care este cel mai ieftin cămin, plus fac parte din lista românilor de pretutindeni care plătesc un anumit procent din suma totală. Am ales să stau în cămin deoarece e mult mai ieftin decât chiria sau gazda, este și foarte ok. Și am decis să vin la universitate în România, deoarece am vrut o experiență nouă și, cum se zice, “dacă vrei să reușești în viață, ieși din zona de confort”.

- Care este cuantumul cheltuielilor lunare pentru a vă întreține în Târgu Mureș?

- Încă n-am putut să aflu cât cheltuiesc pe lună, pentru că sunt aici de doar două săptămâni. Dar, până acum am cheltuit aproximativ 500 lei, pentru diferite produse casnice pentru a mă acomoda, produse alimentare ș.a. Pentru transport nu plătesc de obicei, pentru că nu-l folosesc atât de des, Universitatea fiind destul de aproape de cămin. Iar pe distracții… pentru noi, studenții la medicină, distracția a devenit faptul de a putea dormi măcar două ore.

- Vă pregătiți singură mâncarea?

- Da, pregătim mâncare pe rând, cu colegele din cameră, cine are orar mai lejer și vine prima gătește pentru toate. Cel mai comod și rapid mod de a ne face mâncare este prepararea alimentelor congelate trimise de părinți, de exemplu carne.

- Cum vă petreceți timpul liber?

- De obicei dormind, când am ocazia. Dar și făcând mâncare, sunându-mi părinții, făcând o plimbare, când am nevoie de aer liber sau să cumpăr mâncare și, bineînțeles, învățând!

Curcă Maria-Ecaterina, studentă anul I, UMFST - Litere, Limbi moderne aplicate română-engleză, originară din Neamț

- Care sunt costurile chiriei? De ce ați ales să locuiți în chirie?

- Pentru chirie plătesc lunar 300 euro.

Am ales să stau aici, după 3 ani petrecuți în internatul Colegiului Național Pedagogic, având nevoie de mai multă intimitate. Plăcându-mi, de asemenea, și Târgu Mureșul.

- Care este cuantumul cheltuielilor lunare pentru a vă întreține în Târgu Mureș?

- Pe lună cheltuiesc aproximativ 1.500 de lei. Aici se încadrează și cheltuielile ce țin de întreținerea apartamentului (curent, gaz, apă), dar și cele ce țin de igiena personală, plăceri, distracții, transport și mâncare.

- Vă pregătiți singură mâncarea?

- Îmi pregătesc singură mâncarea, mai primesc și de acasă, dar îmi mai fac și unele pofte, comandându-mi prin diverse aplicații de delivery. Una din rețetele mele favorite sunt cartofii prăjiți cu ouă-ochi.

- Cum vă petreceți timpul liber?

- Timpul liber mi-l petrec la diverse manifestări, fiind cântăreață la evenimente. În zilele când nu am evenimente, stau cu familia, explorez noi locuri, mă întâlnesc cu prietenii…

***

Este evident că viața în cămin este mult mai ieftină decât cea în chirie. Unii preferă însă intimitatea pe care un apartament închiriat le-o oferă în comparație cu traiul “la comun”. Chiar dacă sunt la început de drum, la mai puțin de o lună de la începerea anului universitar, studenții veniți în Târgu Mureș din țară sau de peste hotare au început să se acomodeze, au aflat deja care sunt cele mai avantajoase locuri de unde își pot face cumpărăturile, au trecut în revistă locurile din oraș unde își pot petrece timpul liber, fie că vorbim de Cetatea Medievală, Platoul Cornești - unde mulți dintre ei practică sportul în aer liber, Complexul de Agrement Week-end sau, pur și simplu, care sunt cele mai frecventate și apreciate localuri. Cert este că fiecare dintre studenții veniți la studii în Târgu Mureș participă direct la creșterea afacerilor locale și cel puțin pe durata studiilor contribuie la dezvoltarea orașului nostru. Le urăm bun venit în Târgu Mureș și, bineînțeles, spor la învățătură!

Iacubovschi Vlada și Zdere-Bîndilă Casiana, studente anul I, Comunicare și Relații Publice din cadrul UMFST Târgu Mureș

Lasă un comentariu