RUSIA AMENINȚĂ CU DECLANȘAREA CELUI DE AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL DACĂ UCRAINA ESTE ADMISĂ ÎN NATO

Distribuie pe:

Dacă Ucraina este admisă în alianța militară NATO condusă de SUA, conflictul din Ucraina, în mod garantat, va escalada, declanșând cel de Al Treilea Război Mondial, a declarat, ieri, un oficial rus din cadrul Consiliului de Securitate, transmite REUTERS, preluată de agențiile internaționale de presă.

La doar câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a proclamat oficial anexarea a până la 18% din teritoriul Ucrainei, pe 30 septembrie, președintele Volodimir Zelenski a solicitat admiterea “accelerată” a țării sale în NATO.

“Kievul știe foarte bine că un astfel de pas ar însemna o escaladare garantată a conflictului, ducând la cel de Al Treilea Război Mondial”, a declarat agenției TASS Alexander Venediktov, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Potrivit lui Venediktov, care este adjunctul secretarului Consiliului de Securitate Nikolai Patrushev - un puternic aliat al lui Putin - cererea Ucrainei este pură propagandă, deoarece Occidentul a înțeles consecințele aderării Ucrainei la NATO.

“Caracterul sinucigaș al unui astfel de pas este înțeles chiar de membrii NATO”, a spus el.

Președintele Vladimir Putin a criticat în repetate rânduri Statele Unite pentru că au încurajat extinderea NATO către est, în special a republicilor ex-sovietice precum Ucraina și Georgia, pe care Rusia le consideră parte a propriei sale sfere de influență.

Pe 21 septembrie, Putin a avertizat Occidentul că “nu blufează” când afirmă că va fi gata să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia împotriva a ceea ce el consideră “șantaj nuclear” din partea marilor puteri occidentale.

Președintele american Joe Biden a spus că lumea se confruntă cu cel mai mare risc de Armaghedon nuclear de la criza rachetelor cubaneze din 1962. NATO urmează să desfășoare săptămâna viitoare un exercițiu anual de pregătire nucleară denumit “Steadfast Noon”.

Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare, controlând aproximativ 90% din focoasele nucleare ale lumii.

Venediktov a spus că apelul lui Zelenski pentru “lovituri preventive” împotriva Rusiei este periculos, avertizând că războiul nuclear va avea consecințe catastrofale pentru întreaga lume.

“Să nu uităm: un conflict nuclear va afecta absolut întreaga lume - nu doar Rusia și întregul Occident, ci fiecare țară de pe această planetă”, a spus Venediktov: “Consecințele ar fi dezastruoase pentru întreaga omenire”.

Sursa citată menționează că aderarea deplină la NATO a Ucrainei este “un obiectiv îndepărtat”, deoarece toți cei 30 de membri ai alianței trebuie să-și dea acordul.

Traducere de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu