Avem inflație în scădere în octombrie, dar alimentele s-au scumpit cu 20%

Distribuie pe:

În schimb, alimentele au o scumpire accelerată, ajungând la 20,58%.

În ultima lună cel mai mult s-au scumpit zahărul (+11%), cartofii (+8%), ouăle (+6,6%), produsele de panificație (+2%) și cele lactate (între 2 și 4%).

Față de octombrie 2021, cartofii sunt cu 40% mai scumpi, la fel și uleiul, carnea s-a scumpit cu 16%, iar pâinea cu 25%.

Prețurile mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 14,37%, în timp ce serviciile au fost mai scumpe cu 8,31%, conform datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Banca Națională a României menționa, marți, într-un comunicat de presă, că rata anuală a inflației este așteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră abia în 2024.

Fondul Monetar Internațional a revizuit semnificativ în creștere estimările privind avansul prețurilor de consum în România atât pentru acest an, de la 9,3% până la 13,3%, cât mai ales pentru anul viitor, de la 4% până la 11%, arată cel mai nou raport “World Economic Outlook”, publicat marți de instituția financiară internațională.

Lasă un comentariu