Noiembrie - Luna sănătății plămânilor

Distribuie pe:

Ziua Mondială a BPOC, Luna sănătății plămânilor, Ziua Mondială a Pneumoniei, Luna de luptă împotriva Cancerului Pulmonar, Ziua Națională fără Tutun - toate se marchează în noiembrie! Cu acest prilej, Societatea Română de Pneumologie (SRP) a organizat, zilele trecute, o conferință de presă online, la care au participat prof. univ. dr. Roxana Maria Nemeș, prof. univ. dr. Ruxandra Ulmeanu, prof. dr. Florin Mihălțan, prof. univ. dr. Cristian Oancea și dr. Monica Marc. În cadrul acesteia am aflat că 1 din 4 pacienți cu BPOC (boală pulmonară cronică obstructivă) va face cancer pulmonar, că tusea care persistă mai multe săptămâni și expectorația sunt probleme de sănătate cu care românii s-au obișnuit, le consideră normale, dar specialiștii atrag atenția că ele pot ascunde probleme grave de sănătate.

Păstrarea plămânilor sănătoși include evitarea țigărilor, a respirării aerului poluat sau a expunerii la substanțe chimice profesionale, menținerea unui stil de viață activ, vaccinarea antipneumococică, antigripală și anti-COVID, respectarea programărilor medicale și administrarea corectă a medicamentelor.

Depistarea timpurie a afecțiunilor pulmonare crește speranța de viață

Societatea Română de Pneumologie atrage atenția că depistarea timpurie a afecțiunilor pulmonare înseamnă creșterea speranței de viață.

“Ne dorim ca pacientul să ajungă din timp la medicul specialist deoarece în spatele unei probleme respiratorii se pot ascunde probleme care pot deveni invalidante sau care pot pune viața în pericol. De aceea, în acest weekend, 18-20 noiembrie, Societatea Română de Pneumologie reia campaniile de spirometrii gratuite pe care obișnuia să le facă înainte de pandemie. Mai mult, SRP vine în sprijinul pacienților români cu site-ul www.casapneumologilor.ro, cu informații corecte, validate de medici, dar și cu o hartă unde poate fi localizat medicul pneumolog cel mai apropiat de pacient. Totodată, este și un CALL CENTER 021 9904, unde pacienții pot suna în intervalul orar 9-17.30 ca să se programeze la consultații la pneumologii români”, declara prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie.

Evaluarea funcției pulmonare

Spirometria este cel mai frecvent test folosit pentru evaluarea funcției pulmonare, iar în cazul în care diagnosticul de astm, BPOC sau fibroză există deja, spirometria poate indica felul în care reacționează pacientul la tratament.

“Plămâni pentru o viață! Acesta este mesajul din acest an al tuturor celor care au grijă de pacienții cu BPOC. Afecțiunea trebuie depistată cât mai devreme, astfel încât viața pacienților cu BPOC să fie cât mai lungă și cât mai lipsită de complicații. BPOC înseamnă pierdere din funcția pulmonară. Plămâni pentru o viață: plămâni cu depistare precoce pentru BPOC, esențial pentru evoluția și prognosticul favorabil al acestor pacienți”, spunea prof. univ. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Secțiunii de Cancer Pulmonar a SRP.

Obiectivele campaniei SRP din acest an vizează sensibilizarea populației în ceea ce privește impactul pneumoniei asupra sănătății, diseminarea informațiilor privind importanța tratamentului corect și la timp, conștientizarea gravității acestei boli și asupra îngrijorării produse de creșterea dramatică a numărului de decese cauzate de pneumonie din cauza COVID-19 și alte cauze, în contextul pandemiei globale, precum și efectele nocive ale produselor din tutun, deoarece studiile arată că fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta forme severe de infecție cu coronavirus, sublinia Laura Ivăncioiu, DeciSePoate, Noi3.life

Fumatul, factor major de risc

“Boala pulmonară obstructivă cronică este o afecțiune cronică cu un factor de risc major, fumatul, la care în ultimii ani se adaugă poluarea, dar la care nu trebuie neglijate nici alte contribuții precum țigara electronică și tutunul încălzit. Aceste oferte (tutunul și alte alternative) aduc noi provocări pentru pacientul cu BPOC și presupun noi strategii și noi consecințe”, preciza prof. dr. Florin Mihălțan, președintele viitor al Societății Române de Pneumologie (2024 - 2026).

“Trebuie să continuăm lupta împotriva fumatului, deoarece țigările otrăvesc nu numai oamenii, ci și planeta - apa, solul. Filtrele de țigări (mucurile) conțin cele mai toxice substanțe găsite în apă și este nevoie de aproximativ 10 ani pentru ca un rest de țigară să se descompună, fapt ce duce la afectarea ecosistemului”, spunea dr. Monica Marc, președinta Secțiunii de Tabacologie a SRP.

“Înainte de a vindeca pe cineva, întreabă-l dacă este pregătit să renunțe la ceea ce l-a îmbolnăvit - așa spunea Hipocrate, iar în cazul BPOC, întrebarea este cu atât mai validă”, sublinia prof. dr. Cristian Oancea, secretarul general al SRP.

L.B.

Lasă un comentariu