130 de generații în folosul comunității târgumureșene - Liceul Tehnologic “Avram Iancu” la 130 de ani

Distribuie pe:

Școala de meserii pentru industria lemnului și metalului, la propunerea Ministerului de Industrie și Comerț, a Camerei de Comerț și cu sprijinul Primăriei orașului Tg. Mureș, s-a născut, pentru comunitatea târgumureșeană, la data de 13 noiembrie 1892. Școala a funcționat într-o clădire de pe strada Rotundă nr. 66, astăzi strada Matei Corvin.

Începutul a fost modest, școala având 29 de elevi, dar, în scurt timp, și anume în 1895, a început, pe terenul donat de Primărie, construirea actualei clădiri în stil Art Nouveau, pe strada Sandor Janos, acum Gh. Doja. Clădirea a fost terminată în august 1897, iar deschiderea festivă a avut loc în ziua de 27 decembrie 1897. În această primă fază a construcției clădirii, școala avea trei săli de clasă, trei săli de desen, un laborator de fizică, o sală profesorală, patru cabinete pentru profesori, precum și un corp destinat atelierelor ce aveau la parter două săli pentru mecanică, iar la etaj săli pentru tâmplărie. În scurt timp, datorită creșterii numărului de elevi, s-a extins spațiul pentru învățare, astfel că în anul 1903 se adaugă clădirii inițiale etajul I.

În anul 1908 a fost înființat un atelier, în vecinătatea școlii, cu mașini pentru prelucrări mecanice și de tâmplărie, care erau puse și la dispoziția micilor meseriași din oraș. O a doua etapă importantă în dezvoltarea școlii a început odată cu Unirea Transilvaniei cu România, când atelierele au trecut din proprietatea școlii în proprietatea unui comitet al meseriașilor. Școala de Arte și Meserii, cum se numea după 1921, devine, din anul școlar 1937/38, Liceul Industrial, condus de inginerul Câmpean Octavian. În această perioadă exista în incinta școlii un internat și o cantină cu 40 de locuri. O a treia etapă în funcționarea și dezvoltarea școlii începe cu redeschiderea acesteia după terminarea războiului, sub forma Liceul Industrial, cu secții în limba română și maghiară, cu specialitățile: lăcătușerie, mașini - unelte, fierărie și sculptură. De remarcat este că la 15 decembrie 1949, Școala Tehnică Profesională și Metalurgică, cum se numea din 1948, își îmbogățește patrimoniul cu un atelier - școală cu plan de producție propriu, fiind prima școală din țară ce impunea acest sistem. În anul 1950, școala trece sub patronajul M.I.U., schimbându-și numele în Școala Profesională de Ucenici, iar în 1956, sub patronajul întreprinderii Metalotehnica, devine Centru Școlar Profesional și Tehnic de Maiștrii al M.I.U. Numărul tot mai mare de elevi impune, în 1969, supraetajarea clădirii școlii cu încă un nivel. În 1973, școala își îmbogățește zestrea cu o clădire cu 12 săli de clase, 2 laboratoare, o bibliotecă, sală și teren de sport, prin preluarea întregului patrimoniu al Liceului Teoretic nr. 4, devenind Grup Școlar M.I.U. - Liceul Industrial Metalotehnica.

Școala funcționează sub această formă până în 1983, când, în urma unei hotărâri generale, se desparte liceul de școala profesională, ca apoi, în 1991, să se numească Grup Școlar de Industrie Ușoară. În 1992, anul centenar, școlii i se atribuie, prin ordinul MIS nr. 474/1992, denumirea de Grup Școlar Industrial “Avram Iancu”. Din 2012, conform ordinului 3283/2012, școala poartă numele de Liceul Tehnologic “Avram Iancu”.

La 130 de ani de la înființare, specializările în care se pot forma elevii sunt: confecționer produse textile, tehnician în industria textilă, comerciant-vânzător, tehnician în activități de comerț, asistent manager, tehnician în mecanică pentru întreținere și reparații. Specific liceului este faptul că are active toate cele trei forme de școlarizare: profesională, liceu la zi și la seral și postliceal. Oferta școlară se adresează elevilor absolvenți de gimnaziu, dar și adulților care doresc să își continue pregătirea profesională.

Liceul și-a sărbătorit aniversarea celor 130 de ani de dăinuire în comunitatea târgumureșeană printr-o Festivitate aniversară. Organizarea acestui eveniment a stat sub semnul proiectului “130 de ani în 130 de zile” și a fost o împreună lucrare a cadrelor didactice ale liceului, spre încântarea participanților și a comunității. Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai instituțiilor târgumureșene (Prefectură, Primărie, Consiliul Județean, IPJ Mureș, IȘJ Mureș, CJRAE Mureș), Sindicatul “Spiru Haret”, prin doamna președinte, reprezentanți ai mediului economic, absolvenți, foști profesori, elevi, părinți, cadre didactice și personal nedidactic și auxiliar. Muzica ne-a purtat pe aripile timpului scurs din 1892 până în prezent, iar expoziția de tablouri vorbitoare a format o balanță între trecut și prezent, cu privirea îndreptată spre viitor.

La mulți ani, Liceul Tehnologic “Avram Iancu” din Târgu-Mureș! Îți dorim să ai același loc binemeritat în orașul nostru.

B.B.

Lasă un comentariu