Comisarul Gentiloni anunță că UE va intra în recesiune la iarnă

Distribuie pe:

Europa va intra în recesiune la iarnă, iar revenirea pe creștere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor, a declarat luni comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, informează Reuters, citată de Agerpres.

“Vom avea o recesiune în această iarnă”, le-a spus Gentiloni jurnaliștilor la sosirea la reuniunea Eurogrupului care are loc la Bruxelles.

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 50 de ani în contextul în care Rusia a redus livrările de gaze ca reacție la sancțiunile impuse de Occident Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Explozia inflației a intensificat o criză a costului vieții, aducând economiile europene în pragul recesiunii.

Conform celor mai recente date publicate luna trecută de Eurostat, economia zonei euro a încetinit semnificativ în trimestrul al treilea, când a înregistrat un avans de doar 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după o creștere de 0,8% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Analiștii sunt de părere că principalul motiv al încetinirii economiei sunt prețurile mari la energie și mulți prognozează că economia zonei euro va intra în recesiune la finalul anului și în primele luni ale anului următor.

Produsul Intern Brut al UE a înregistrat o creștere de 0,2% în trimestrul al treilea față de trimestrul precedent, țările membre cu cel mai puternic avans fiind România și Cipru, ambele cu o creștere de 1,3%. În ritm anual, Produsul Intern Brut în Uniunea Europeană a crescut cu 2,4%. În acest caz, țările membre cu cele mai puternice creșteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) și România (4,7%).

Lasă un comentariu