Zilele UMFST - o multitudine de activități științifice care pun, din nou, Târgu Mureșul pe harta academică a Europei

Distribuie pe:

Înscrisă în seria evenimentelor cu o însemnătate deosebită pentru comunitatea academică, “Conferința Internațională a Doctoranzilor și Tinerilor Doctori” a deschis, ieri, seria evenimentelor organizate în cea de-a treia zi a Zilelor UMFST. Deschiderea festivă a Conferinței Internaționale a Doctoranzilor și Tinerilor Doctori a avut loc în Aula Facultății de Farmacie, fiind urmată de o serie amplă de sesiuni plenare și comunicări științifice pe teme de actualitate din domeniile medicină, medicină dentară, farmacie, filologie, istorie, inginerie și management, informatică.

Tot ieri, Departamentul SL2 din cadrul Facultății de Științe și Litere “Petru Maior” a organizat concursul studențesc “Atelier jurnalistic de elaborare a unor produse de relații publice”, o provocare adresată studenților de a-și demonstra abilitățile într-un cadru competitiv prin susținerea și prezentarea unor materiale jurnalistice concepute de ei.

În varietatea amplelor manifestări organizate în această săptămână, un loc aparte îl ocupă “Vernisajul expoziției de arhitectură”, o oportunitate pentru studenții programului de studii Arhitectură în limba engleză (în sistem comasat licență și master) din cadrul Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației, de a-și expune lucrările din portofoliul propriu.

Din tabloul evenimentelor nu lipsesc nici activitățile sportive. Catedra de Educație Fizică și Sportivă din cadrul Facultății de Științe și Litere “Petru Maior” organizează competiții sportive studențești și competiții dedicate personalului didactic și didactic auxiliar, în Sala de Sport “Dr. Anton Pongrácz”.

Cea de-a treia ediție a Conferinței Internaționale “Pulmonary Hypertension Teaching course”, desfășurată pe parcursul a două zile, și-a deschis ieri, la ora 10.00, lucrările, în Amfiteatrul 343, clădirea C3 - clădirea Rectoratului.

Expoziția Vita stuDentis, expoziția care nu vorbește despre dinți, ci îi prezintă ca vedete într-o colecție de pictură, grafică, sculptură, fotografie, organizată în cadrul Facultății de Medicină Dentară, în perioada 6-10 decembrie, vă invită să apreciați talentul expozanților, studenții facultății, în intervalul orar 10.00-19.00. Lucrările “dentartistice” pot fi admirate în cadrul Centrului Integrat de Medicină Dentară (CIMD), în holul principal al facultății și la etajul 1.

Ieri a fost inaugurat Centrul de Cercetări pentru Plante Medicinale și Aromatice - CCPMA, structură din cadrul Unității de Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică a UMFST “G.E. Palade” din Tg. Mureș. Centrul va funcționa într-o clădire nouă, ce are o suprafață de peste 220 de metri pătrați și conține peste 60 de echipamente de cercetare.

Atelierele de traduceri dedicate studenților filologi s-au regăsit în programul zilei de ieri. Workshop-ul cu tema “Idiomania - “tradaptarea” idiomurilor din română - engleză - germană” este un atelier de traducere și adaptare (de unde termenul “tradaptare”) în cadrul căruia studenții filologi de la programele de studii de licență și masterat vor căuta să ofere echivalări ale unora dintre cele mai controversate idiomuri, într-o abordare tripartită (română, engleză, germană). Exercițiul urmărește conștientizarea diferențelor și asemănărilor între limbi, precum și necesitatea aprofundării cât mai serioase a particularităților limbilor străine.

Facultatea de Inginerie și Tehnologia Informației a organizat, în parteneriat cu compania Bosch Blaj, workshop-ul cu tema “Eficientizarea implementării conceptului de standardizare, utilizând componente imprimate 3D”, eveniment dedicat studenților, viitori ingineri, dar și cadrelor didactice, având ca obiectiv prezentarea unor elemente de standardizare a sistemelor de producție realizate, folosind tehnologia de imprimare 3D.

Un nou workshop științific completează seria de evenimente organizate în cadrul Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației: “Workshop Rapid Prototyping, digital manufacturing in engineering” dedicat studenților de la Inginerie Medicală, anul 3.

Departamentul ED2, din cadrul Facultății de Economie și Drept, organizează work-shop-ul științific cu tema “Procedura succesorală notarială. Elemente practice privind întocmirea certificatului de moștenitor”.

Facultatea de Medicină, în parteneriat cu Fundația Română de Anestezie și Terapie Intensivă, organizează, în perioada 7-9 decembrie, Cursul Comitetului pentru Educație Europeană în Anestezie, cu tema “Actualități în Anestezie și Terapie Intensivă - Mama și copilul. Reacții adverse”.

Încadrat în tematica omagială a Zilelor UMFST, Simpozionul Național 110 ani de la nașterea savantului George Emil Palade - “Tradiție și continuitate în cercetarea medicală românească” și-a deschis, ieri, lucrările primei zile începând cu ora 13.00, în Aula Facultății de Medicină Dentară (str. Gh. Marinescu nr. 38). Personalități remarcabile în domeniul cercetării medicale românești se vor reuni în cadrul evenimentului pentru a susține prezentări pe teme de cercetare dintre cele mai actuale.

De asemenea au avut loc: Atelierul “Audiovisual Translation: Subtitling for Children”, se adresează studenților pasionați de traducere și film, de la programele universitare de licență și masterat; “De la cercetare la o lucrare științifică reușită” - în cadrul prezentării se va discuta despre regulile de bază care sunt luate în calcul la alcătuirea unei lucrări științifice, modul de organizare al studiului, redactarea și tehnoredactarea lucrărilor științifice; “Provocări actuale în administrația publică” - Workshop-ul s-a adresat studenților de la programele de studii Administrație Publică, Drept și propune o dezbatere cu funcționarii din administrația locală în legătură cu noile provocări ale administrației publice: modalități de implicare a cetățenilor în adoptarea deciziilor, transparența decizională în contextul GDPR, digitalizarea administrației publice.

PREMIERĂ - ORCHESTRA DE CAMERĂ A UNIVERSITĂȚII A DEBUTAT PE SCENA PALATULUI CULTURII

Orchestra de Cameră a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș a debutat, în această seară, pe scena Palatului Culturii din Târgu Mureș, cu ocazia Zilelor Universității.

NOUTĂȚI DESPRE PROIECTELE DE INFRASTRUCTURĂ MEDICALĂ DIN JUDEȚUL MUREȘ, PREZENTATE DE PROF. DR. ALEXANDRU RAFILA, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII, ÎN CADRUL DEZBATERII LA UMFST

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a fost invitat luni, 5 decembrie, la masa rotundă cu tema “Direcții strategice pentru sistemul de sănătate din România, până în 2030”, organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST). Dezbaterea a marcat deschiderea Zilelor UMFST, eveniment de tradiție desfășurat în perioada 5 - 9 decembrie 2022.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a precizat că “universitățile de Medicină reprezintă partenerul de bază al Ministerului Sănătății în acest moment, atât în dezvoltarea resurselor umane, cât și în constituirea unui hub de inovație. Există posibilități de investiții în cercetarea din domeniul medical. De asemenea, investiții în infrastructura spitalicească, în spitale care sunt importante din punct de vedere teritorial sau regional. Din nou mă gândesc la Târgu Mureș, în legătură cu digitalizarea sau continuarea digitalizării sistemului medical, investiții în asistența medicală primară, asistența medicală comunitară și, de asemenea, ambulatorie. Ne gândim și la o zonă vitregită, din păcate, de foarte mult timp - partea de servicii de reabilitare, de paleație și îngrijiri pe termen lung și, nu în ultimul rând, la o acțiune de sănătate publică importantă, care înseamnă dezvoltarea programelor de screening”.

În cadrul evenimentului, Ministrul Sănătății a făcut o prezentare a proiectului Strategiei Naționale de Sănătate a României, aflat în dezbatere publică, referindu-se inclusiv la posibilitățile de finanțare a proiectelor pentru sănătate din județul Mureș.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a precizat că “dumneavoastră, aici, la Târgu Mureș, veți fi beneficiarii direcți ai unei componente, apropo de strategia de dezvoltare a resurselor umane, prin Centrul avansat de training pentru personalul medical. Acesta va fi construit și va intra, practic, în folosința Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș și cred că la anul vom intra în linie dreaptă, în ceea ce privește proiectarea și execuția acestui centru. Un alt proiect important la care sperăm să avem progrese notabile în anul 2023 este legat de cele trei spitale de mari arși, dintre care unul va fi la Târgu Mureș”.

Programul național de investiții în infrastructura de sănătate cuprinde 49 de obiective, o parte putând fi finanțate din fondurile alocate României pentru PNRR.

Potrivit Țintei 377 aferente Componentei 12 - Sănătate din PNRR, România trebuie să realizeze minim 25 de investiții din lista predefinită de 49.

Ministrul Sănătății a anunțat în cadrul dezbaterii de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș că “aici, la Târgu Mureș, aveți, pe lista de 49, o propunere de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș și m-aș bucura ca acesta să fie inclus pe lista de eligibilitate, astfel încât acest institut prestigios din România să aibă o clădire nouă și să poată să își crească foarte mult capacitatea de acordare a serviciilor medicale”.

Lasă un comentariu