Stațiunea turistică Deda pregătește o pârtie de schi de 1,5 km

Distribuie pe:

Printr-o Hotărâre de Guvern adoptată în ședința de miercuri, comuna mureșeană Deda a fost atestată ca Stațiune Turistică de Interes Local, statut pentru obținerea căruia administrația locală a depus mari eforturi în ultimii ani. Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, a declarat, ieri, pentru “Cuvântul liber” că obținerea atestării ca Stațiune turistică de interes local a presupus o muncă de trei ani, timp în care autoritatea publică locală a trebuit să demonstreze că îndeplinește toate criteriile pe care Ministerul Antreprenoriatului și Turismului le impune. “Acest statut este deosebit de important pentru comunitatea noastră. Valea Bistrei este de foarte mulți ani un punct de atracție turistică pentru foarte mulți români, dar și străini. Vârful Scaunul Domnului din Munții Călimani este, de asemenea, un punct de atracție important. În ultimii doi ani, aici s-au desfășurat după ediții de maraton care s-au bucurat de o participare numeroasă a sportivilor din țară și străinătate, aducând totodată o bună publicitate Văii Bistrei și Comunei Deda”, a declarat primarul. Lucreția Cadar s-a mai referit la faptul că o serie de investitori sunt interesați să dezvolte în zonă afaceri în domeniul turismului și conexe. Cu certitudine că proiectul Primăriei Deda de a da în folosință, pe Valea Bistrei, o pârtie de schi va atrage foarte mulți turiști în zonă și va duce, cu certitudine, la dezvoltarea economică a zonei. “Am identificat o zonă deosebită pe Valea Bistrei, unde vom amenaja o pârtie de schi de 1,5 kilometri. Ne-am consultat cu cei de la agenția de mediu, garda de mediu, cu ingineri silvici, iar versantul pe care urmează să fie pârtia va putea avea zăpadă chiar și până în luna iunie. Pentru realizarea pârtiei vor fi defrișate 28 de hectare de pădure, aflată în proprietatea comunei noastre. De curând am reușit să finalizăm cadastrarea a 1.400 de hectare de pădure și 55 de hectare de pășune, suprafețe care acum sunt în limitele UAT Deda și care până la efectuarea acestei lucrări se aflau în limitele comunei vecine, Vătava”, a menționat Lucreția Cadar. Ea a mai spus că în perioada următoare urmează să fie realizat Planul Urbanistic Zonal pentru Stațiunea Deda. Nu în ultimul rând, Lucreția Cadar a menționat faptul că odată cu realizarea acumulării de la Barajul Hidrotehnic Răstolița, zona va mai câștiga o zonă de agrement importantă. Primarul din Deda este de părere că obținerea atestării de Stațiune turistică de interes local va aduce beneficii de ordin economic nu doar comunei pe care o conduce, ci și celorlalte comunități învecinate.

Miercuri, după ședința de Guvern în care a fost aprobată lista noilor stațiuni, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a transmis că “pe termen mediu și lung, atestarea acestor localități ca stațiuni de interes local va crea un impact pozitiv prin creșterea circulației turistice și, totodată, a cifrei de afaceri a investitorilor din turism. Având în vedere efectul multiplicator al turismului în sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în localitățile atestate ca stațiuni turistice va genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică și creșterea calității vieții pentru rezidenții acestor zone”.

Până la acest moment, în România sunt atestate 54 de stațiuni turistice de interes național și 147 de interes local. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu