Europa se confruntă cu o creștere a cazurilor de gripă

Distribuie pe:

Sezonul de gripă 2022-2023 a început devreme în regiunea europeană, iar îngrijorările legate de virusul respirator sincițial (RSV) cresc și COVID-19 este, încă, o amenințare, a declarat, la finele lunii decembrie 2022, dr. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

Regiunea europeană a OMS se confruntă în prezent cu o circulație în creștere a gripei și a RSV. Împreună cu COVID-19, se preconizează că aceste virusuri vor avea un impact substanțial asupra serviciilor și populației, în această iarnă. Acest lucru evidențiază cât de important este pentru grupurile vulnerabile să se vaccineze împotriva gripei și COVID-19, precizează oficialul OMS.

Tot mai multe persoane sunt internate în spitale din cauza gripei, numărul internărilor fiind în creștere din octombrie (2022). La nivel european, persoanele în vârstă de 55 de ani și peste reprezintă aproape jumătate din spitalizările raportate pentru gripă.

În 23 de țări care raportează date privind infecția respiratorie acută severă (SARI), pacienții spitalizați au fost diagnosticați, în principal, cu virusuri de tip B (85%), copiii cu vârsta de patru ani și mai mici fiind cei mai des afectați. RSV a fost, de asemenea, în creștere din octombrie, în aproximativ 20 de țări și zone de pe continent.

Cazurile de COVID-19, internările în spitale și în unitățile de terapie intensivă (UTI) și ratele de deces sunt în prezent scăzute în comparație cu ultimele 12 luni, dar această situație s-ar putea schimba pe măsură ce apar noi variante, iar boala continuă să pună sub presiune resursele de asistență medicală.

“Continuăm să îi încurajăm pe cei mai vulnerabili - persoanele în vârstă, femeile însărcinate, persoanele cu afecțiuni cum ar fi boli de inimă și lucrătorii din domeniul sănătății - să se vaccineze împotriva gripei sezoniere și a COVID-19. “Nu putem garanta că vaccinarea salvează vieți, dar reduce posibilitatea de a fi infectat și riscul de îmbolnăvire severă de COVID-19 și gripa sezonieră”, afirmă dr. Kluge: “Măsurile de protecție personală ne ajută, de asemenea, să ținem la distanță virusurile respiratorii, gripa sezonieră, COVID-19 și RSV. Continuăm să îndemnăm pe toată lumea să se protejeze luând măsuri simple, dar eficiente - de la spălarea regulată a mâinilor, purtarea măștilor, în special atunci când se află în locuri aglomerate, închise, cu ventilație inadecvată, până la a sta departe de ceilalți atunci când suferă de gripă sau de o altă viroză respiratorie.

Potrivit OMS, în regiunea europeană, o epidemie de gripă este declarată după ce numărul cazurilor este mai mare decât valoarea inițială/în lunile de vară (peste 10% dintre pacienții cu simptome respiratorii care sunt confirmați ca având infecții cu virusul gripal) timp 2 săptămâni consecutive.

Folosind această definiție, se poate spune că epidemia 2022-2023 a început în săptămâna 7-13 noiembrie și a fost declarată în săptămâna 21 - 17 noiembrie.

La nivel global, într-un an obișnuit, 5-15% din populație este afectată de gripă, ceea ce duce la 3-5 milioane de cazuri de boală severă și circa 650.000 de decese, din care 70.000 se înregistrează în regiunea europeană a OMS (sursa - who.int)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu