Platformă informatică pentru contravențiile silvice

Distribuie pe:

Barna TÁNCZOS, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, spunea, recent, că împotriva tăierilor ilegale de păduri din România are un nou instrument. Prin intermediul acestuia, toate Procesele verbale de constatare a contravențiilor silvice, Procesele verbale de confiscare și alte documente rezultate în urma controalelor vor fi introduse în această evidență unică, accesibilă de către fiecare structură de control, fie că este vorba de Ministerul Mediului, gărzile forestiere, poliție, jandarmerie sau personalul silvic cu rol de control din cadrul ocoalelor silvice. Contravențiile silvice vor fi înregistrate într-o platformă informatică și vor putea fi urmărite în timp real de către toate organele de poliție și control, după cum informează news.ro.

SNEICS, un nou modul în sistemul de trasabilitate SUMAL 2.0, a fost prezentat, zilele trecute, la Brașov: “Împreună cu reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Poliției Române, Jandarmeriei și Gărzii Forestiere am discutat despre instrucțiunile de utilizare, rolul fiecărui organ de control și procedurile prin care datele despre contravențiile silvice vor trebui înregistrate în noua platformă, pentru ca aceasta să poată fi operaționalizată cât mai curând. Eficientizăm, astfel, eforturile autorităților în combaterea tăierilor ilegale de păduri. SUMAL 2.0 va deveni nu doar cel mai complex sistem de urmărire a transportului de lemn, ci va include și o evidență unică a celor care încalcă legea în acest domeniu”. S-au pus, astfel, bazele implementării unui cazier silvic, inclusiv posibilitatea implementării unui sistem similar cu punctele de amendă din Codul Rutier.

Conform HG 497 referitoare la noua platformă, “(9) Aplicația SUMAL 2.0 Contravenții - SNEICS, prevăzută la art. 3 lit. i), este utilizată de unitățile centrale și teritoriale ale entităților cu atribuții de control în domeniul silvic în funcție de competențele stabilite în Legea nr. 171/2010, cu modificările și completările ulterioare, pentru: a) înregistrarea proceselor-verbale de constatare a contravențiilor silvice; b) înregistrarea proceselor-verbale de confiscare fizică/valorică a materialelor lemnoase; modul de soluționare a proceselor-verbale de constatare a contravențiilor silvice; d) generarea de rapoarte referitoare la contravențiile silvice înregistrate în sistem; generarea de rapoarte referitoare la punctele de penalizare referitoare la contravențiile silvice rămase definitive prin hotărâri judecătorești”.

Vasile Bota

Lasă un comentariu