Documente strategice pentru dezvoltarea Târgu Mureșului și Zonei Metropolitane a acestuia, aprobate de Consiliul Județean

Distribuie pe:

Ieri, Consiliul Județean Mureș, întrunit în ședință ordinară, a aprobat Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a municipiului Târgu Mureș în context metropolitan - Orizont 2030 și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) al Municipiului Târgu Mureș- Orizont 2030. Prin respectiva hotărâre adoptată ieri, consilierii județeni l-au mandatat, totodată, pe președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, în calitate de reprezentant al Județului Mureș, să voteze în Adunarea Generală a Asociației Zona Metropolitană Târgu Mureș aceste documente strategice.

Aceste documente sunt obligatorii în vederea accesării fondurilor nerambursabile europene și guvernamentale în perioada 2021-2027 pentru proiectele de dezvoltare și mobilitate urbană durabilă. Ele vizează municipiul Târgu Mureș și zona metropolitană: orașul Ungheni, comunele: Acățari, Livezeni, Sânpaul, Corunca, Gheorghe Doja, Cristești, Sâncraiu de Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Pănet, Ceaușu de Câmpie, Ernei, Crăciunești și Sântana de Mureș. Potrivit Ghidului de depunere a strategiilor integrate de dezvoltare urbană lansat în cadrul Programului Regional Centru 2021-2027, SIDU și PMUD au fost depuse la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în vederea verificării admisibilității. Aceste documente identifică nevoile existente, stabilind obiectivele și direcțiile de dezvoltare. Alocarea financiară prin Programul Regional Centru 2021-2027 pentru municipiul Târgu Mureș este de 40.864.522,35 euro, iar valoarea totală a proiectelor prioritare este de 81.729.044,7 euro și reprezintă minim 200% din valoarea alocată predefinit pentru municipiul Târgu Mureș. În esență, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă urmărește crearea unui sistem de transport durabil, care să satisfacă nevoile comunităților din teritoriul său. Planul prevede o prioritizare a proiectelor pe termen scurt, mediu și lung și cuprinde un plan de acțiuni, fiind identificate 152 măsuri/acțiuni de intervenție incluse în scenariul “A face ceva”. Portofoliul de proiecte aferent PMUD cuprinde proiecte la o valoare de 606,486 milioane euro. Proiectele eligibile pentru finanțare prin Programul Regional Centru 2021-2027 au asociate costuri de 100,536 milioane euro. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu