Viața în tranșee

Distribuie pe:

Bahmut - Trimisul special al Agerpres, Cristian Lupașcu, transmite: Armata ucraineană duce lupte intense în regiunea Donețk, acolo unde trupele rusești atacă necontenit cu scopul de a cuceri noi localități și de a-și extinde controlul pe zona de Est a Ucrainei. La Lîman, Bahmut, Torețk, Avdiivka sau Novopavlivka, militarii ucraineni opun o rezistență uriașă inamicului rus.

Soldații ucraineni aflați în linia întâi, dar și cei din linia a doua sau a treia au transformat frontul în a doua casă. De luni întregi, ei stau în tranșee, 24 de ore din 24, pregătiți să respingă oricare atac al trupelor terestre ale armatei ruse.

Mikola are 57 de ani și se află de zece luni pe front. Este din regiunea Cernăuți, situată la o distanță de peste 1.000 de kilometri de linia frontului, și a plecat de acasă pentru a apăra teritoriul Ucrainei. Luptă undeva în regiunea Bahmut, acolo unde, alături de camarazii săi, și-a făcut un adăpost subteran, pe care îl folosește ca spațiu de odihnă, de dormit sau de luat masa.

“Tranșeele în care ne aflăm sunt făcute de noi. Le-am săpat singuri, începând din luna aprilie. Am făcut totul așa cum trebuie. Avem un spațiu acoperit, cu două niveluri, și pentru o lungă de perioadă de timp va fi casa noastră. Avem unde ne odihni. E cât de cât cald, mâncarea ne-o putem prepara singuri. În fața noastră e Bahmut și toate obuzele ce sunt lansate sunt simțite cu intensitate”, a declarat Mikola pentru Agerpres.

În aceeași “casă” cu el locuiește și Veaceslav, un bărbat de 52 de ani, din Nikopol, oraș de peste 100.000 de locuitori, atacat și el continuu de artileria rusă. Lui Veaceslav îi lipsește familia, însă speră să o revadă curând, odată cu încheierea războiului.

“Avem o perioadă lungă de când suntem aici și ne lipsește casa. Suntem aici de zece luni, unii de două - trei luni și vine vremea când te ia dorul de casă și vrei acasă. Iarna e mai bine pentru noi. Când e ploaie și mlaștină, terenul e imposibil de parcurs. Acum a înghețat puțin și pentru noi e mai bine. Tehnica militară se poate mișca, dar și pentru adversari e mai ușor”, a mărturisit Veaceslav.

 Grișa are 39 de ani și a plecat din Harkov. Spune că este nevoit să privească pozitiv viața din tranșee, chiar dacă nu este ușor.

“Este casa noastră. Este locul unde stăm cu toții, unde locuiesc soldații. E cald, e cât de cât confortabil”, susține Grișa.

Bahmut este un oraș din regiunea Donețk, considerat cel mai fierbinte punct de pe harta militară a Ucrainei. Aici, forțele ucrainene continuă să controleze atât localitatea, distrusă în mare parte, și cât și localitățile vecine, însă presiunea venită din partea armatei ruse este imensă. (Agerpres)

Lasă un comentariu