Mesajul Chișinăului pentru Kremlin: “În Republica Moldova se vorbește limba română și absolut nicio țară nu are dreptul moral, legal și politic de a comenta acest lucru”

Distribuie pe:

În Republica Moldova se vorbește limba română și absolut nicio țară nu are dreptul moral, legal și politic de a comenta acest lucru, a declarat în urmă cu câteva zile ministrul de externe moldovean Nicu Popescu, într-o reacție la criticile Moscovei privind votul în prima lectură al parlamentului de la Chișinău vizând înlocuirea sintagmei “limba moldovenească” cu “limba română” în toate legile din Republica Moldova, relatează Deschide.md. NewsMaker și Ziarul Național din Chișinău.

“Noi suntem indignați de indignarea Federației Ruse. Limba pe care o vorbim ne aparține, decizia cum numim această limbă ne aparține și absolut nicio țară din lume nu are dreptul moral, legal sau politic să comenteze aceste lucruri”, a declarat într-o conferință Nicu Popescu, vicepremier în guvernul de la Chișinău, referindu-se la comentariile făcute anterior de Ministerul rus de Externe.

“Republica Moldova are o comunitate de istorie, de limbă cu România. Inclusiv, în virtutea acestei comunități Republica Moldova face parte din familia europeană, vom adera la Uniunea Europeană, indiferent de comentarii sau lipsa acestora a unor state terțe”, a adăugat Nicu Popescu.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat într-un comentariu anterior că ar fi vorba de “mâna americanilor”. “Sprijin real american pentru democrație. Sub Maia Sandu, Republica Moldova își abandonează limba maternă”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Parlamentul de la Chișinău a adoptat o decizie de racordare a legislației sale la hotărârile Curții Constituționale. Astfel, limba română devine oficial limba de stat a Republicii Moldova, așa cum era menționat în textul Declarației de Independență.

Totodată, Nicu Popescu a anunțat că Republica Moldova va crește rata de aliniere la sancțiunile Uniunii Europe împotriva Rusiei.

În Uniunea Europeană există 38 de regimuri de sancțiuni, iar Republica Moldova se aliniază la 21 dintre ele. În alte șapte regimuri nu a fost invitată să se alăture, pentru că ele au expirat. Astfel, în prezent, R. Moldova nu se aliniază la zece tipuri de sancțiuni, dar această cifră vă scădea în viitorul apropiat, a indicat ministrul moldovean de externe, citat de IPN.

“În aceste zile noi facem o evaluare și o reevaluare a mai multor decizii luate anterior și în curând vom veni cu mai multe pe acest subiect. Rata noastră de aliniere va crește vizibil, va crește rapid și va crește în viitorul apropiat”, a afirmat șeful diplomației moldovene.

În același timp, Nicu Popescu a afirmat că obiectivul actualei guvernări și a președintelui Maia Sandu este ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030. (Agerpres)

Lasă un comentariu