Târgu Mureș - Biserica Reformată Mică, renovată pe cheltuiala Budapestei

Distribuie pe:

Biserica Reformată Mică din Târgu Mureș (strada Ștefan cel Mare), renovată cu sprijinul Guvernului Ungariei, a fost inaugurată duminică, 26 martie, printr-o slujbă de mulțumire, transmite MTI.

În predica rostită, Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate a Ardealului, a subliniat că de-a lungul istoriei lor de o mie de ani, și maghiarii din Transilvania au fost nevoiți să îndure multe încercări, iar istoria a și dovedit că totul îți poate fi luat: “Ceea ce ne-a ajutat să răzbim, iar și iar, este credința pe care o avem în Isus Hristos”, a spus Béla Kató. Dacă nu există tineri, ceea ce se construiește nu are nicio valoare, a mai adăugat episcopul.

Prezentă la momentul inaugural, Réka Brendus, șef de departament în cadrul Secretariatului de Stat pentru Politicile Naționale, a precizat că, “uneori, visele devin realitate”, așa s-a întâmplat și la Târgu Mureș: “Trebuie să recunosc că simt o mare liniște interioară atunci când văd că în ultimii ani, zeci de biserici și centre comunitare din Transilvania au fost renovate sau chiar construite de la zero”. Politicianul a mai adăugat că acestea servesc nu numai la consolidarea comunității religioase, ci a întregii comunități maghiare din Transilvania, iar fiecare reînnoire reprezintă o altă cărămidă “în zidul națiunii”: “Nu am primit zidul națiunii în dar, ci ca o sarcină: să continuăm să construim. Așadar, nici noi nu le transmitem mai departe în dar celor care vin după noi, ci ca o valoare care trebuie păstrată”, a spus oficialul.

Planurile de construcție au fost făcute în 2009, dar până în 2017, din lipsă de fonduri, nu s-a reușit decât parțial renovarea clădirii.

Lucrările au putut continua cu ajutorul unui sprijin de 80 de milioane de forinți primit din partea Guvernului Ungariei, ceea ce a acoperit nu numai costurile lucrărilor, ci și pe cele de reînnoire a sistemului de încălzire și a rețelei de electricitate. La renovarea bisericii au contribuit și donațiile eparhiei, respectiv ale credincioșilor, a precizat preotul Péter Lakatos.

Biserica Reformată Mică din centrul orașului Târgu Mureș a fost construită în stil baroc, între anii 1815 și 1829, în locul în care s-a aflat o bisericuță de lemn. Este a doua cea mai veche biserică reformată din oraș, având peste 2.200 de enoriași. A fost sfințită în 1830, iar aspectul său actual este cel care i s-a dat la sfârșitul anilor 1920. (foto -merg.in/mures/de-vizitat/monumente/biserica-reformata-ii-mica -1521.html) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu