159 de ani de istorie a Instituției Prefectului - Județul Mureș

Distribuie pe:

Aniversăm la 2 aprilie, în fiecare an, începând din anul 2018, “Ziua Instituției Prefectului”. Momentul ales nu este întâmplător, întrucât la această dată, în anul 1864, apărea “Legea pentru Consiliile Județene”, instituția Consiliul Județean și Prefectul ca organe administrative la nivel județean, fiind reglementată prin lege noțiunea de “prefect”.

Ziua Instituției Prefectului a fost instituită prin Legea nr. 348 adoptată de Camera Deputaților la data de 28 noiembrie 2018, potrivit căreia această zi “poate fi marcată de autoritățile publice centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate prin organizarea de programe și manifestări cu caracter cultural-științific, având drept scop recunoașterea rolului și meritele Instituției Prefectului la dezvoltarea țării din punct de vedere economic, cultural și social, se precizează în art. 2 din lege.

Istoria Prefectului și a Instituției Prefectului - Județul Mureș a fost pe larg și temeinic prezentată într-un articol publicat anterior în numărul 64 (8.021) din 2 aprilie 2021 al cotidianului “Cuvântul liber”. Astfel, acum nu voi mai insista în materialul de față cu punctarea și menționarea unor momente cronologice și istorice, - absolut interesante din punctul meu de vedere, - privind evoluția în timp a - Instituției Prefectului din județul nostru.

Bunăoară, în această logică de idei, succinta analiză a actelor normative care au reglementat și reglementează Instituția Prefectului evidențiază competența de reprezentare a Guvernului în teritoriu, competență care îi conferă prefectului un rol de interfață între cetățeni și administrația centrală a statului, pe de o parte, și cetățeni și administrația locală pe de altă parte. Totodată, prefectul apare ca un garant al desfășurării activității administrației publice locale, în conformitate cu legea, administrația putând acționa prin hotărâri de consiliu local/județean ori dispoziții de primar/președinte de Consiliu Județean numai în baza și în executarea unei legi, fiind un rezultat al apropierii, pe calea desconcentrării, a administrației publice față de cetățean.

La ceas aniversar, doamna Cristina-Mara Togănel, prefect al județului Mureș, a declarat următoarele: “În fiecare an, pe 2 aprilie, marcăm Ziua Instituției Prefectului. Este un prilej pentru echipa Instituției Prefectului - Județul Mureș de a ne reafirma angajamentul față de mureșeni. De peste trei ani, ca prefect al județului Mureș, coordonez o echipă formată din oameni profesioniști a căror datorie este aceea de a acționa responsabil pentru ca viața locuitorilor județului Mureș să fie una sigură, obiectivul nostru fiind acela de a contribui la dezvoltarea comunității noastre. Ne străduim să fim cât mai aproape de mureșeni, pentru a răspunde rapid și eficient nevoilor din societate, dar în același timp ne propunem să fim un partener corect al instituțiilor deconcentrate și al primăriilor din județ. Ziua de 2 aprilie trebuie să constituie un prilej de a ne asuma să continuăm munca pe care o depunem la standarde cât mai înalte. Mureșenii așteaptă de la noi profesionalism, seriozitate și eficiență. Stă în puterea noastră să acționăm în ton cu așteptările oamenilor și întotdeauna în concordanță cu prevederile Legii. Tuturor celor care fac parte din echipa Instituției Prefectului - Județul Mureș le urez La Mulți Ani și multă putere de muncă în serviciul public.”

Domnul subprefect NAGY Zsigmond a transmis următorul mesaj “Nu pot vorbi despre o simplă slujbă, mai degrabă este o vocație, un crez, o permanentă prezență pe baricadele administrației. Data de 1 august 2014 a însemnat o cotitură în viața mea. Dintr-un simplu funcționar din administrația publică locală am fost numit într-o funcție publică înaltă. Le mulțumesc acelora care au avut încredere în mine. De fapt, de la începutul funcționării Prefecturilor, județul Mureș, - cu excepții scurte, a avut subprefecții din comunitatea maghiară mureșeană, propuse de UDMR. Dl Burchard Arpad, dl Barczi Gyozo, au fost predecesorii mei. Importanța ocupării acestei funcții în județul Mureș este dată de componența etnică, subprefectul, în afară de sarcinile administrative date prin lege îndeplinește și un rol de echilibru și de stabilitate, atât de importantă pentru județul nostru, rol recunoscut de forțele politice care au guvernat România în ultimii 33 de ani. Nu a fost o perioadă ușoară, cu tulburări politice, cu desele schimbări de guvern, numeroase situații de urgență, pandemia care ne-a pus în prima linie a combaterii și gestionării acestui flagel și multe altele. Legătura permanentă cu autoritățile publice locale, indiferent de coloratura politică, rezolvarea problemelor lor, și implicit a cetățenilor acestui județ, mi-a dat tăria și crezul că putem crea o administrație publică performantă, instituții publice deconcentrate performante în concordanță cu așteptările firești ale cetățenilor. Mai este mult de lucru, aceasta mi-a dat puterea și în acele perioade în care județul a rămas fără prefect. Am o colaborare foarte bună cu funcționarii publici din instituție, cărora le mulțumesc, fără ei nu aș fi putut face față provocărilor. De asemenea îi mulțumesc și acelora din UDMR, care m-au susținut și m-au sprijinit atât în perioada în care eram înalți funcționari publici, cât și după februarie 2022, de când am devenit prin efectul legii demnitari, numiți pe criterii politice. De ziua instituției prefectului urez tuturor colaboratorilor mei numai gânduri bune. Deviza mea a fost si rămâne păstrarea echilibrului și normalității în acest județ. Doresc să-i asigur pe locuitorii județului Mureș că vor găsi și în viitor în Instituția Prefectului un partener sincer, deschis la dialog corect cu instituțiile deconcentrate și cele 102 UAT-uri din județ, constructive din punct de vedere legal, receptivi la doleanțele lor și ale cetățenilor. La împlinirea a 159 de ani de istorie a Instituției Prefectului, doresc tuturor celor care fac parte din echipa Instituției Prefectului - Județul Mureș un sincer “La Mulți Ani”, putere de muncă în onorantul și importantul serviciu public în care activează.”

La rândul său, domnul Nicolae Florin Pălășan, subprefectul județului Mureș, care printr-o fericită coincidență, își sărbătorește ziua de naștere în aceeași zi de 2 aprilie, cu bucurie și responsabilitate, preciza faptul că, citez “Pentru mine, în calitate de subprefect, este o onoare să le mulțumesc public colegilor mei pentru implicarea și profesionalismul de care dau dovadă.

Rolul important în aplicarea politicilor publice, a legilor și păstrarea ordinii sociale este consolidat de implicare în gestionarea unor situații de criză. Pe acest fond am fost învestit, ca subprefect al județului Mureș, la data de 13 ianuarie 2022, perioadă de criză provocată de pandemia Covid 19 și de criza umanitară provocată de agresiunea militară în Ucraina. Funcția de demnitate publică în care am fost învestit a reprezentat pentru mine asumarea unei responsabilități, un angajament serios pe care l-am luat în fața Guvernului României și a cetățenilor. Pot afirma, cu sinceritate, că a fost una dintre cele mai importante provocări din cariera mea profesională. După învestire, a urmat o perioadă scurtă de acomodare, de cunoaștere a tuturor funcționarilor care își desfășoară activitatea în instituție.

Despre activitatea din cadrul Instituției Prefectului - Județul Mureș pot spune că am găsit oameni bine pregătiți profesional, cu un volum mare de activitate, fie că vorbim de Serviciul juridic, de Serviciul economic sau de Serviciul de monitorizare a instituțiilor publice și situații de urgență.

Să deții o funcție de demnitate publică de acest nivel este o onoare, însă realizezi că pentru soluționarea problemelor într-un județ este nevoie de colaborare cu toate instituțiile publice din județ, pentru că, deși există implicare, corectitudine și profesionalism, SINGUR NU POȚI SĂ FACI NIMIC.

În încheiere, doresc tuturor prefecților, subprefecților și întregului personal care își desfășoară activitatea în cadrul Instituțiilor Prefectului din țară, multă sănătate și succes în proiectele și acțiunile viitoare”.

Instituția Prefectului - Județul Mureș a devenit un real partener de îndrumare și control, pentru autoritățile publice locale și județene, în scopul realizării priorităților de dezvoltare în conformitate cu proiectele economice, administrative, culturale asumate în fața cetățenilor.

Ioan Iacob

Prefecții care și-au desfășurat activitatea în județul Mureș după Revoluția din 1989 au fost:

Vasile Urdea (1990-1992); Ileana Filipescu decedată (1992); Ioan Racolța (1992-1995); Gavril Țîru decedat (1995-1996); Ovidiu Natea decedat (1996); Dorin Florea (1996-2000); Carmen Vamanu decedat (2000-2001); Ioan Togănel (2001-2003); Ovidiu Natea al doilea mandat (2003-2004); Ciprian Dobre (2005-2008); Felicia Pop (2008-2009); Marius Pașcan (2009-2012); Valentin Constantin Bretfelean (2012); Alexandru Petru Frătean (2012); Corneliu Grosu (2012-2014); Vasile Liviu Oprea (2014); Lucian Goga (2014-2018); Mircea Dușa (2018-2019). Din data de 7 ianuarie 2020, prefect al județului Mureș este doamna Cristina-Mara Togănel, a cărui mandat a fost reînnoit prin Hotărârea nr. 25 din 03.03.2021 a Guvernului României. Totodată, în aceeași ședință de guvern au fost numiți și cei doi subprefecți: Doamna Hang Ana Lucia mandat nou și domnul Nagy Zsigmond fiind reînvestit în funcție.

Lasă un comentariu