După “lupte seculare”... Guvernul a rezolvat problema găurii din buget

Distribuie pe:

Guvernul a adoptat în ședința de ieri, 12 mai, așa-numita “ordonanță a austerității”. Summa summarum, documentul prevede, printre altele, diminuarea cu 50% a posturilor de consilieri în rândul aparatului demnitarilor publici, reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii în instituții publice (cu excepția cheltuielilor din domeniile educației și sănătății), interdicția ca acestea să achiziționeze autoturisme, mobilier și birotică, oprirea angajărilor la stat (cu unele excepții), înjumătățirea numărului de posturi din Cabinete și Cancelarii.

Măsurile ar urma să ducă la o reducere cu 5,33 miliarde de lei a cheltuielilor publice, având în vedere gaura de 20 de miliarde de lei din buget.

La finalul ședinței, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a explicat că aceste măsuri au ca scop “chibzuirea banului public”.

Din ziua în care Guvernul a anunțat temuta ordonanță (8 mai) până ieri, când a fost adoptată, autoritățile publice au angajat circa 4,5 miliarde de lei, ceea reprezintă aproape toată suma pe care ar vrea s-o “chivernisească” Executivul. Unele “autorități” s-au grăbit să lanseze procedurile înainte de adoptarea legii (care le permite, de altfel, să le și finalizeze) cumpărând, la greu, automobile, telefoane, tablete... să fie, acolo, pentru vremuri de austeritate... (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu