O nouă indemnizație pentru veteranii de război

Distribuie pe:

Camera Deputaților (for decizional) a adoptat luni, 15 mai 2023, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 47/2021 pentru completarea art. 1 din Legea nr.49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război.

Potrivit expunerii de motive, scopul actului normativ îl reprezintă acordarea unei noi indemnizații de gratitudine, ce reprezintă modalitatea prin care statul român își exprimă recunoștința, respectul și admirația față de cei care și-au pus viața în slujba țării, precum și o reparație morală și materială care să contribuie la asigurarea unui venit decent invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, dreptul financiar acordându-se exclusiv acestor categorii de beneficiari.

“Invalizilor de război, veteranilor de război și văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizație de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”, conform proiectului de lege. Menționăm că, în prezent, salariul mediu brut este de aproximativ 7.000 de lei.

Atenție! Pentru a intra în vigoare, mai este necesar ca proiectul să fie promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu