Ministrul muncii: “Fiecare om care lucrează în România va trebui să aibă o vârstă de pensionare de 65 de ani”

Distribuie pe:

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a agreat cu reprezentanții Comisiei Europene o serie de principii și criterii legate de sistemul de pensii, printre care se numără creșterea vârstei de pensionare, treptat, la 65 de ani, pentru “fiecare om care lucrează în România”, majorarea treptată a vechimii necesare în specialitate pentru anumite categorii și a perioadei de contributivitate.

“Astăzi (luni - n.r.) am prezentat celor doi lideri, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și premierul României și președintele PNL, Nicolae Ciucă, concluziile în urma discuțiilor avute în cadrul Comisiei Europene, pe diferite niveluri de decizie, de la tehnic până la directori și comisari, ceea ce se întâmplă în special cu pensiile din sistemul public și cu indemnizațiile și pensiile stabilite și plătite în baza unor legi speciale. Amendamentele depuse la Senatul României și aprobate și trecute de Senatul României au avut parte de un studiu de impact realizat de Banca Mondială, care a fost trimis anterior vizitei mele la Bruxelles către Comisia Europeană și s-a discutat pe baza acelui impact. Sunt multe lucruri rezolvate deja, după cum știți. Reajustarea procentului aferent bazei de calcul, plafonarea veniturilor astfel încât să nu depășească nicio pensie salariul, eliminarea perioadelor asimilate și supraimpozitarea sunt lucruri care au fost apreciate. S-au mai stabilit pentru a îndeplini jalonul și a nu pune în pericol implementarea PNRR câteva criterii care să apară în următoarele amendamente, astfel încât după ce trece legea și de Camera Deputaților jalonul să fie îndeplinit”, a declarat Marius Budăi, luni, la Palatul Victoria.

El a precizat că, dacă aceste criterii vor fi îndeplinite, jalonul este considerat îndeplinit, “așa cum este trecut el în descrierea din cadrul PNRR”.

Budăi a anunțat că s-a stabilit cu Comisia Europeană creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la 65 de ani. “Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii”, a explicat ministrul Muncii.

De asemenea, drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuție, așa cum este prevăzut și în sistemul public, astfel încât la finalul acestei perioade să se ajungă treptat ca raportarea să fie făcută la întreaga perioadă. “Deci nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportare la întreaga perioadă”, a punctat Marius Budăi. Un alt principiu este creșterea treptată a vechimii necesare în specialitate pentru acele categorii care nu aveau deja această raportare, deoarece în proiectul inițial au fost anumite raportări la un anumit stagiu minim de cotizare.

Ministrul Muncii a mai menționat că un alt principiu vizează eliminarea unor categorii de indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale.

El a precizat că o parte din amendamente deja sunt gata și au fost prezentate liderilor Coaliției, primind “dispoziția” ca până miercuri seara toate amendamentele să fie gata scrise și discutate cu sistemele și cu miniștrii de resort, împreună cu specialiștii din ministere, aceștia să vină cu input-ul lor și amendamentele să fie terminate și finalizate și joi Coaliția politică să le poată depune în Parlament. (Agerpres)

Lasă un comentariu