Duminică, 4 iunie, Pogorârea Sfântului Duh

Distribuie pe:

La zece zile de la Înălțarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos, Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică cinstește Sfântul Duh. Prăznuită încă din vremea Sfinților Apostoli, Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile) este, împreună cu cea a Paștilor, cea mai veche sărbătoare a creștinilor. Anul acesta este celebrată la 4 iunie. Astfel, se rememorează și actualizează, iarăși, trimiterea de către Dumnezeu a Sfântului Duh peste Apostolii Mântuitorului adunați în Ierusalim. “În această zi, în Lunea Rusaliilor, prăznuim pe însuși Preasfântul de viață Făcătorul și întru tot puternicul Duh, Unul din Treime, Dumnezeu, Cel de o cinstire, de o ființă și de o slavă cu Tatăl și cu Fiul. În ziua Cincizecimii S-a pogorât Duhul Sfânt, în chip de limbi de foc, peste Sfinții Apostoli, în foișorul unde stăteau ei, și s-a așezat peste fiecare dintr-înșii. Pentru cinstirea Sfântului Duh, dumnezeieștii Părinți, care pe toate bine le-a tocmit, cu prilejul Cincizecimii, au rânduit o sărbătoare deosebită, în această zi a Rusaliilor. Mântuitorul făgăduise înainte de patima Sa venirea Sfântului Duh, zicând: «De folos este ca Eu să Mă duc; că de nu Mă voi duce Eu, Mângâietorul nu va veni». Și iarăși: «Voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor va trimite vouă: Duhul adevărului, Care din Tatăl purcede». Iar după patimă, înainte de înălțarea la cer, iarăși a zis: «Iar voi să rămâneți în Ierusalim, până când vă veți îmbrăca cu putere de sus». Deci, făgăduindu-le pe Mângâietorul, acum L-a trimis lor pe Acesta” (Faptele Apostolilor). În chip de limbi de foc Duhul Sfânt S-a pogorât pentru a arăta legătura cu Cuvântul cel viu. Apostolii trebuiau să învețe mulțimile și să le aducă la Hristos și prin mijlocirea Cuvântului. Prin Pogorârea Sfântului Duh se marchează întemeierea Bisericii prin trimiterea de către Dumnezeu a Sfântului Duh în lume, ca să-i împuternicească pe Sfinți să vestească Evanghelia.

Pogorârea Sfântului Duh este o sărbătoare a păcii, o pecetluire a adevăratei credințe, a împăcării tuturor, prin harul Sfântului Duh.

Românii își împodobesc Bisericile cu ramuri și cu flori de tei și frunze de nuc, simbol al flăcărilor; nuca este cu ulei (mir), simbol al Tainei Mirungerii, darul Sfântului Duh; teiul - aflarea vindecării. Acestui Praznic Împărătesc i se mai zice și Rusalii, când exista o sărbătoare păgână, a rozelor (Trandafirilor). Se mai numește și Cincizecimea, pentru că se prăznuiește la 50 de zile după Paști.

V.B.B.

Lasă un comentariu