BUCĂTĂRIE TRADIȚIONALĂ

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) “O cochetă care-și scaldă trupu-n sos și în smântână/ Și se-nfășoară în varză ca în văluri de cadână”, astfel definea poetul Alexandru Teodoreanu acest preparat integrat în bucătăria românească (dim.). 2) Denumirea unei rețete tradiționale moldovenești, un fel de plăcintă pufoasă umplută cu brânză dulce de vaci (3 cuv.). 3) Primele sarmale! - Prima la balmoș și ultima la unt! - “Durham Light Infantry” (acronim). 4) Amestec de făină albă cu apă, care a stat la dospit mai multe zile, baza naturală a pâinii tradiționale - Conducător arab. 5) Nume masculin arab - Miez de urdă! - “International Vegetarian Union” (acronim). 6) Zeamă îngroșată scoasă din mămăliga care fierbe, înainte de a fi mestecată și care se mănâncă separat (reg.) - Radu Pastramă - Ostropel pe sfârșite! 7) “Information Management Evaluation Guide” (acronim) - Fructe comestibile, roșii și acrișoare, din care se prepară un delicios gem. 8) Cel care plătește găina rumenită și împodobită la nunțile din Ardeal (pop.) - Bogdan Papară - Covrig fără umplutură! 9) Prezente în parizer și margarină! - Jumătate din supă! - Muzician român (Victor). 10) Murături. 11) Rețeta copilăriei, un preparat simplu și gustos, peste care se poate adăuga dulceață, sirop sau scorțișoară (3 cuv.).

VERTICAL: 1) Preparat culinar românesc obținut din grăsimea de pe burtă și spate a porcului, afumată și presărată uneori cu boia de ardei sau usturoi; se servește tradițional cu ceapă, după un pahar de țuică de prune 2) Lichidul vieții - Plantă aromată de culoare verde; este foarte populară în plăcinta cu urdă. 3) Miez de drob! - Colăcei împletiți în forma cifrei 8, preparați din aluat copt sau fiert cu nuci, zahăr sau miere; se consumă tradițional în ziua de 9 martie. 4) Preparat din apă fiartă, sare și făină de porumb, într-un tuci sau ceaun, devenit tradițional; se servește ca atare, cu lapte, brânză, slănină, tocănițe sau ciorbe de verdețuri - Arsă pe mijloc! 5) Puse în malț! - Inflorescența plantelor graminee; pentru cei cu intoleranță la gluten sunt indicate produsele care au pe ambalaj “grâul tăiat”. 6) Preparat de mezelărie românesc din ficat, slănină, carne de porc, ceapă tocată și ouă întregi, amestecate și condimentate specific - Avantaj. 7) Grăsime naturală, solidă, extrasă din lapte, reprezentând una din cele mai digeste grăsimi - Mâncare tradițională preparată din măruntaie de miel tocate, învelite în prapur și puse la cuptor; se consumă de obicei la Paști - Miez de bulz! 8) Tobă fără vocale! - Mâncare preparată din felii de pâine prăjită, presărate cu brânză și opărite în apă, în supă sau lapte. 9) Legume care se servesc în bucătăria tradițională ca atare, umplute cu carne amestecată cu orez, copți, la salate sau murați; cei iuți se servesc la o ciorbă de burtă cu smântână - Zgomotul produs de două corpuri care se lipesc. 10) Tarte tradiționale cu cremă din bucătăria moldovenească, făcute cu mălai, cremă de brânză, urdă sau telemea și smântână. 11) Preparat preluat din bucătăria chinezească, devenit tradițional; carnea de pasăre se amestecă cu ceapă, cimbru, rozmarin, usturoi sau boia de ardei; se poate prepara la tigaie sau la cuptor (3 cuv.).

Dicționar: ABUL, ALIU, LAP.

Gh. HUZA

Dezlegarea careului “Restul e tăcere”, apărut în 3 iunie 2023:

MASATACERII; AZER; CICERO; INDIA; COLIN; CAA; ALI; US; AV; OMERTA; M; TOSH; C; A; RO; EU; SL; SOLON; RRM; ENO; EGT; E; UNU; BADEA; ZETA; POP; RL; AR; SCORSESE.

Lasă un comentariu