Arhivele/ Tezaurul României de la Moscova – subiect pe agenda Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Distribuie pe:

Am participat la reuniunea de la Strasbourg a Comisiei juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la audierea organizată pe tema raportului cu titlul : “Dreptul la libera informare: asigurarea accesului la documente istorice” (raportor Klotilda Bushka, Albania, SOC). Vorbitor principal a fost invitat fostul președinte al Comisiei juridice a APCE, Boris Cileviès (Letonia).

Unul din subiectele viitorului raport privește accesul la documente de arhivă având, multe dintre ele, un nivel de clasificare, aparținând unor instituții de securitate din fostele state comuniste, care atestă acțiunile de represiune, de control al vieții private, de intimidare etc. exercitate asupra cetățenilor în societățile totalitare. Tematica accesului la documente din arhive este însă mai amplă și mai complexă.

Iată de ce am ridicat în timpul reuniunii subiectul dureros pentru România al arhivelor naționale și, pe un plan mai larg, al Tezaurului României de la Moscova. Am prezentat istoria reală a depozitării la Moscova în perioada complicată a Primului Război Mondial (decembrie 1916-1917) a valorilor inestimabile ale Tezaurului României, inclusiv a arhivelor românești, deținute încă, ilegal și imoral, după 106 ani, de statul rus, în ciuda multiplelor demersuri efectuate politic și juridic în relația bilaterală cu URSS/ Federația Rusă de autoritățile române.

Reacția solidară a participanților și vorbitorilor principali la reuniune a permis luarea deciziei de includere în viitorul raport al Adunării Parlamentare pe tema menționată și a subiectului arhivelor/ Tezaurului României de la Moscova.

Generațiile și anii trec, dar Moscova trebuie să știe că acest subiect rămâne pe agenda bilaterală și, iată, europeană și că nu vom opri demersurile noastre legitime până când Tezaurul nu se va înapoia acasă, în România, acolo unde îi este locul.

Conf. univ. dr. TITUS CORLĂȚEAN, senator, membru al delegației permanente a României în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Lasă un comentariu