În vacanță

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) “Mica prințesă a mării”, mai este numită această celebră plajă din Rio de Janeiro, Brazilia. 2) Oraș în statul american Nebraska, pe râul Missouri, în care putem vizita Grădina Zoologică “Henry Doorly”, cu cea mai mare cupolă geodezică din lume - Intrarea în Atena! - Steag turcesc. 3) În Laos! - Oraș italian în regiunea Veneto, în care se găsește Catedrala Sfântul Petru, având 7 cupole, iar la interior picturi de Titian. 4) Siglă pentru “Serviciul Român de Informații” - Masă și petrecere comună în aer liber. 5) Localitate italiană componentă a orașului Valri din provincia Emilia Romagna, al cărui denumire este sinonimă cu o cunoscută operă de Giacomo Puccini - “European Air Express” (acronim) - Periferii la Odense! 6) Orașul francez, reședința Departamentului Mayenne, în care se desfășoară Festivalul bienal de artă naivă, ca un omagiu adus pictorului Henri Rousseau, născut aici - “The National Association of Black Journalists” (acronim). 7) Râu în Anglia centrală pe care este construit barajul Lamaload, cunoscut în trecut pentru morile de apă - Stat european cu capitala la București. 8) Râu în statul american Illinois, afluent al fluviului Mississippi, în traducere însemnând “ulm” - O ofertă la Napoli! 9) Peninsulă în Asia de sud-vest, preponderent deșertică - Suburbie în plină dezvoltare a orașului american Pensacola, denumirea având semnificația “liniște”. 10) Capitala Azerbaijanului, stat în Asia, cea mai joasă capitală din lume, aflată la 28 m sub nivelul mării, una din-cele mai importante destinații turistice din Caucaz - Unul din cele mai vechi și mai vizitate orașe din lume, situat în nordul Indiei, cu o arhitectură indo-islamică, în care se încadrează Complexul Outb, Fortul Roșu și Mormântul lui Humayun. 11) Munți în Rusia, care marchează partea de nord a graniței (arbitrare) dintre secțiunile asiatică și europeană ale Continentului Eurasia - Oraș în estul Serbiei, în care se găsește una din cele mai mari mine de cupru din Europa - Localitate în Rusia. 12) Sat în comuna Ariniș, Maramureș, situat în regiunea etnografică Țara Chiuarului - Important muzeu și galerie de artă din Madrid, Spania, care găzduiește una din cele mai interesante colecții de artă europeană.

VERTICAL 1) “Riviera franceză”, partea regiunii de coastă a Franței la Marea Ligurică, una din cele mai căutate zone de litoral din lume (3 cuv.).2) Grădină botanică din Motobu, Okinawa, Japonia, în care se găsesc 110 specii diferite de orhidee sălbatice - “Electronic Laboratory Reporting” (acronim) - România în Europa! 3) Primele la Paris! - “Orașul islamului”, capitala Pakistanului, cu o arhitectură care îmbină modernitatea cu vechile tradiții islamice. 4) O urare din Lahore! - Oraș și district în regiunea Marmara din Turcia, cu climă mediteraneană - Insulă indoneziana în Oceanul Indian, una din cele mai mari atracții turistice din lume. 5) La Caii și Cannes! - Chifle în stil indian - Oraș în Vestland, Norvegia, cu o biserică construită în 1130 și în care se organizează anual un Festival de Schi. 6) În atic! - Măsură la Varna! - Țară insulară în nordul Americii Centrale, cu capitala la Havana, constituind o mare atracție turistică. 7) Capitala Cataloniei, Spania, situată pe coasta Mării Mediterane și constituind o oportunitate unică pentru turiști cu a sa catedrală “Sagrada Familia”. 8) Capitala Greciei, considerată leagănul civilizației europene, cu simbolul său Acropole, bijuteria Grecei - În Oman! - Siglă pentru “Departamentul pentru Românii de Pretutindeni”. 9) Capitala Austriei, cu numeroase sale palate aristocratice, printre care Schonbrunn și Belvedere - Intrarea în Petersburg! 10) Caracteristic Aticii antice - Capitala turismului internațional turcesc, oraș situat pe litoralul Mării Mediterane cu multiple vestigii istorice dar și cu un modern parc acvatic. 11) În Prusia! - Râu în vestul Siberiei, Rusia, având cel mai lung estuar din lume - Denumirea engleză a statului african supranumit “Inima moartă a Africii”, stat cu capitala la N'Djamena. 12) Oraș brazilian, unul din cele mai căutate destinații turistice din emisfera sudică, cunoscut pentru plajele sale, un carnaval, dar și pentru uriașa statuie “Isus Mântuitorul” de pe Muntele Corcovado (3 cuv.)

Dicționar: TUI, DEAN, BOR, YAR, AHO, CAN, PAV, VIK CHAD.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Itinerar mureșean”, apărut pe data de 15 iulie 2023: TARGUMURES, A, CALIMANI, RZ, VIE, C, G, NAD, E, RICH, AGRISTEU, I, VAAN, AC, PS, ERCEA, EIAO, N, UL, NAZNA, ICLAND, MER, IA, SOVATA.

Lasă un comentariu