Crește vârsta maximă de mobilizare în Rusia

Distribuie pe:

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat luni o lege privind creșterea vârstei maxime de mobilizare la 55 de ani pentru o serie de categorii de rezerviști, măsură care urmează să fie pusă în aplicare în mod eșalonat din 2024 până în 2028, potrivit EFE.

Modificarea se va aplică mai multor categorii de rezerviști, între care soldați, marinari, sergenți, subofițeri, sublocotenenți și comandanți secunzi în marină.

De la 1 ianuarie 2024 este prevăzută o fază de tranziție până la 1 ianuarie 2028, timp în care vârsta de trecere în rezervă va crește treptat.

Vârsta trecerii în rezervă pentru ofițeri variază, în funcție de grad, între 50 și 70 de ani.

În contextul războiului în Ucraina, Rusia a luat măsuri pentru a mări efectivele militare fără a fi nevoie de noi mobilizări, profund nepopulare, prin promovarea unor contracte mai atractive pentru a servi în forțele armate și prin recrutarea de voluntari.

Atac rusesc asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre

Un atac rusesc cu drone a lovit o infrastructură portuară ucraineană în regiunea Odesa (sud) și a distrus un hangar cu grâne, a comunicat luni Comandamentul operațional ucrainean din sudul țării “Pivden”, citat de AFP, în timp ce purtătoarea de cuvânt a acestui comandament, Natalia Gumeniuk, a afirmat că inamicul a vizat în special porturile de partea ucraineană a Dunării, considerate drept căi alternative pentru transportul de cereale ucrainene, potrivit Unian.

“Noaptea trecută, un atac de aproape patru ore (efectuat) cu drone Shahed-136 a fost îndreptat asupra unei infrastructuri portuare”, a indicat armata Kievului pe Facebook. “Un depozit cu grâne a fost distrus, iar rezervoare de stocare a altor mărfuri au fost avariate”, adaugă forțele de apărare ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Armatei voluntarilor ucraineni “Sud”, Serghei Bratciuk, a declarat că alerta de raid aerian a durat la Odesa “exact 3 ore și 53 de minute”, potrivit Unian.

“Trei drone au fost distruse de forțele de apărare antiaeriană”, adaugă Comandamentul operațional “Pivden”, potrivit căruia “inamicul continuă să terorizeze Odesa”.

“Potrivit primelor informații, patru muncitori din port au fost răniți, dar respectivele informații mai trebuie clarificate”, adaugă acesta. Dar potrivit administrației militare din regiunea Odesa, șase persoane au fost rănite în urma atacului rusesc din noaptea de duminică spre luni.

Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operațional “Pivden”, a afirmat că inamicul a vizat în special porturile de pe partea ucraineană a Dunării. “Au fost amenințate toate porturile de-a lungul coastei Dunării (de partea ucraineană). Inamicul a încercat să afle modalitățile de protejare a acestor porturi”, a afirmat Gumeniuk, subliniind că atacul de noaptea trecută relevă faptul că inamicul se reorientează acum asupra porturilor considerate drept căi alternative pentru transportul de cereale, potrivit Unian.

În urma atacului, au fost avariate unele instalații într-un port din regiunea Odesei, în special, macarale care asigurau funcționarea portului, a mai spus ea.

“Iar aceasta sugerează că (rușii) nu se vor opri până când nu își vor îndeplini obiectivul pe care și l-au propus - să devină furnizor prioritar de cereale” pe plan mondial, a apreciat Gumeniuk.

Vizată cu regularitate de atacurile rusești, Odesa - oraș port la Marea Neagră, al cărui centru istoric a fost inclus la începutul anului în patrimoniul mondial al UNESCO - a fost ținta unui masiv atac sâmbătă seara, soldat cu doi morți și 22 de răniți, dintre care cel puțin patru copii, potrivit autorităților ucrainene. Atacul a distrus o mare parte a catedralei Schimbarea la față din centrul istoric al Odesei.

Situată pe coasta Mării Negre, Odesa este un oraș strategic pentru tranzitul maritim din regiune. Tensiunile s-au amplificat în Marea Neagră după expirarea unui acord privind transportul de cereale ucrainene, crucial pentru aprovizionarea cu alimente pe plan internațional, care a făcut posibil ca Ucraina să exporte produse agricole în pofida războiului dus de peste 17 luni de Rusia împotriva sa.

Agerpres

Lasă un comentariu