Gândirea celor din... vechime

Distribuie pe:

Motto: “Deșteaptă-te române, din somnul cel de moarte, În care te-adânciră barbarii de tirani”. (Andrei Mureșanu (1816-1863), poet și revoluționar român din Transilvania)

* “Minciuna stă cu regele la masă... / Dar asta-i cam de multișor poveste. / De când sunt regi, de când minciuna este, / Duc laolaltă cea mai bună casă. / Chiar la palat minciuna / Nu e biruitoare-ntotdeauna”.

Alexandru Vlahuță (1858-1919), poet și scriitor.

***

* “Cinstea - E, prin urmare, cinstit cine lucrează așa încât să prefere plăcerile mai mari celor mai mici, și neplăcerile mai mici celor mai mari, și necinstit cine nu ține seama de această regulă. În lumea reală oamenii răi și necinstiți sunt adesea mai fericiți decât oamenii buni și cinstiți”.

P.P. Negulescu (1872-1951), filosof, profesor universitar, diplomat

***

* “Caracterul - singura noblețe adevărată în lumea muritorilor - e o floare rară. Fără de el toată învățătura de pe lume, tot talentul creator, e un simplu amuzament egoist. Când semenii tăi se urcă în vârful piramidei sociale, trebuie să arzi tot sufletul tău pentru a rămâne acolo; nu pentru tine, că tu ești un om trecător, dar pentru oameni, pentru idealul lor, pe care tu NU trebuie să-l lași să decadă, pentru sublimul pe care trebuie să-l faci să înflorească în inimile contemporanilor tăi, chiar de ar fi să-l crești cu tot sângele vieții tale, pe care numai odată o ai”.

Vasile Pârvan (1882-1972), istoric, arheolog

***

* “Guvern - Nu vă plângeți de guvernele voastre, ele sunt ceea ce voiți să fie, ceea ce alegeți: Cu o națiune plină de virtuți și de mărire, niciun guvern rău nu poate exista. Un guvern nu se întărește cu bande de tâlhari, ci cu oameni cinstiți, patrioți și de caracter.

Dimitrie Bolintineanu (1819-1872), poet, prozator,

***

* “MINCIUNA este sămânța cea rea, neghina cea spurcată a diavolului. Și, vai, cât de repede încolțește și crește această sămânță spurcată. Întocmai cum crește bulgărul de zăpadă pe care-l pornesc iarna copii, așa crește și minciuna. Crește minciuna pentru că este un aluat al minciunii. Crește minciuna pentru că nu are nici o temelie, ci trebuie proptită și sprijinită cu alte minciuni. Cineva spunea că orice minciună, ca să poată sta în picioare, trebuie proptită cu alte șapte minuni. Adică o minciună trage după ea alte șapte minciuni. Iar când ai spus șapte minciuni, atunci socoteala iese așa: 7X7=49; adică, șapte minciuni trebuie proptite cu alte patruzeci și nouă de minciuni. Și mergând așa înainte pe calea asta a minciunilor, ți-ar trebui pe urmă un protocol întreg să aranjezi minciunile astfel ca să nu te încurci. Întocmai ca bulgărul de zapadă. Căci și bulgărul de zăpadă, din ce crește își pierde puterea; când a ajuns mai mare, deodată se sparge. Tuturor mincinoșilor, Hristos, Domnul nostru le spune: “EU SUNT ADEVĂRUL!” (Ioan cap.14, vers. 6).

P.S. “N-ajunge despotismul cu-ntreaga lui orbie,/ Al cărui jug de seculi ca vitele-l purtăm; //Acum se-ncearcă cruzii, cu oarba lor trufie,/ Să ne răpească limba, dar morți numai o dăm” (fragment din Imnul României).

Cu dragoste creștină,

părintele Ilie Sărmășanul

Lasă un comentariu