Programul de astăzi, 12 august, și duminică, 13 august, al Festivalului Internațional de Chitară, Harmonia Cordis, ediția a XVIII-a, 8-13 august, Târgu Mureș

Distribuie pe:

12.08.2023

10.00-13.00 Cursuri individuale de măiestrie - Universitatea de Arte

10.00-13.00 Finala Concursului Internațional de Chitară Harmonia Cordis (Categoria D) - Palatul Culturii (Sala Mică)

Finaliști: ALEXANDRU GRECU (România); GIOVANNI MASI (Italia); GERGELY BARTA (Ungaria); ERWAN PARIS (Franța); TOMASZ RADZISZEWSKI (Polonia); TAMÁS NAGY (Ungaria); ÉMILIE FEND (Franța)

10.00-13.00 Expoziție de chitare clasice de concert - Universitatea de Arte- Invitați:EDUARDO ALFÉREZ (Spania), CONSTANTIN DUMITRIU (România)

16.00-18.00 Expoziție de instrumente muzicale arhaice - Cetatea Medievală (Bastionul Tăbăcarilor) - Invitat: LÕRINCZI GYÖRGY (România)

19.00-22.00 Concerte - Cetatea Medievală

Interpreți: PÉTER GIRÁN (Ungaria); DUO DIMITRIS SOUKARAS & GIANCARLO PALENA (Grecia/Italia); JERÓNIMO MAYA TRIO (Spania)

13.08.2023

16.00-18.00 Workshop de chitară flamenco - Cetatea Medievală (Bastionul Tăbăcarilor) - Invitat: PÉTER GIRÁN (Ungaria)

19.00-22.00 Concerte - Cetatea Medievală

Interpreți: ANTAL PUSZTAI JAZZ BAND (Austria/România); MOZES ROSENBERG & JELLE VAN TONGEREN QUARTET (Olanda)

Péter Girán s-a născut în Ungaria, în 1994, și a început să cânte la chitară la vârsta de 8 ani, sub influența unchiului lui. Primul concurs la care a participat a fost în 2005, la trei ani după ce a început să studieze instrumentul. El a câștigat premiul întâi în grupa sa de vârstă. De atunci, a fost distins cu numeroase premii la competiții naționale și internaționale. În ultimii doi ani, el a câștigat trei premii în competițiile internaționale de la Szeged și Budapesta. La vârsta de 20 de ani a devenit cunoscut publicului larg participând la spectacolul Virtuozii.

Distinsul chitarist clasic Dimitris Soukaras și virtuozul interpret de acordeon și bandoneon Giancarlo Palena s-au întâlnit la Academia Regală de Muzică din Londra, în timpul studiilor. Pasiunea lor, comună pentru muzica lui Astor Piazzolla, i-a adus împreună în crearea duo-ului lor în 2019. Palena Soukaras Duo a apărut în numeroase festivaluri de muzică din Italia, Grecia, Marea Britanie și Canada. Actualul lor program de turneu este un Omagiu muzicii de film și tango; aduce un omagiu celor trei mari compozitori care au marcat istoria muzicii din țările lor natale: Ennio Morricone, Astor Piazzolla și Mikis Theodorakis. Dimitris Soukaras este un chitarist clasic stabilit la Londra. Este considerat unul dintre cei mai premiați și promițători muzicieni greci din generația sa. Anul 2021 marchează lansarea noului album al lui Dimitris, “ROOTS”, pentru NAXOS international records.

Jerónimo Maya, un adevărat geniu al chitarei și descendent direct al chitaristului Ramón Montoya, și-a început cariera muzicală la vârsta de 5 ani. A fost recunoscut imediat de public și de comunitatea flamenco ca un copil talentat, a cărui valoare a fost recunoscută de mari maeștri, precum Sabicas sau Paco de Lucia. Cântatul său este plin de personalitate și caracter, precum și de virtuozitate. Armoniile sale complexe și concepția sa despre muzică sunt cu siguranță avangardiste. A acompaniat mulți cântăreți: Diego el Cigala, Chano Lobato, Esperanza Fernández, Estrella Morente, José de la Tomasa și, mai frecvent, pe unchiul său, Ricardo Losada el Yunque, Ginesa Ortega său Paco del Pozo, precum și împărțind scena cu artiști precum Paco de Lucia, Camarón de la isla sau Sabicas, care i-au fost atât prieteni, cât și colegi.

Pusztai Antal s-a născut în Gyõr, în 1978, și este declarat a fi unul dintre cei mai mari interpreți de chitară clasică și jazz, deopotrivă. A primit primele sale lecții de chitară la Pannonhalma, de la tatăl său. Și-a continuat studiile în Frankfurt și în Main cu Stephen Werner, și la Conservatorul din Viena, sub îndrumarea lui Inge Scholl-Kremmel. În Ungaria a fost studentul lui Ede Roth, Ivan Folk, Attila Remeny. Recent a studiat la Universitatea de Muzică din Viena, în grupul artistic al lui Alvaro Pierri. Antal Pusztai este un chitarist căutat și renumit, atât în muzica clasică, cât și în jazz, concertând peste tot în lume.

Mozes Rosenberg & Jelle van Tongeren Quartet este o formație de patru muzicieni, care își exprimă în mod inspirat muzicalitatea, creativitatea și virtuozitatea printr-o formă de jazz care își are originile în genialul chitarist Django Reinhardt. Energia pusă în comun cu care această formație interpretează compoziții proprii și clasice menține ascultătorul atent, curios și captivat. Armonios, incitant, vesel și melancolic! O formație de primă clasă pentru orice iubitor al acestui stil de muzică irezistibil. EP-ul de debut al cvartetului, Fonkel Nova, a fost lansat în luna octombrie a anului 2021.

Lasă un comentariu