Șoferii cu permise obținute în alte țări se pot înscrie direct la examen, fără a mai urma școala

Distribuie pe:

La propunerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în ședința din 10 august 2023, Guvernul a modificat, prin ordonanță, Codul Rutier (OUG 195/2002), în sensul că șoferii care dețin permise de conducere emise de alte țări și care nu pot fi preschimbate în România, să se înscrie direct la examenul de obținere a acestui document, fără a mai fi obligați să urmeze cursurile unei școli de șoferi, așa cum se întâmplă acum.

Această categorie de șoferi va putea să se înscrie direct la probele de examinare teoretică și practică, în condițiile în care ei au deja experiență anterioară în conducerea unui autovehicul.

Noua odonanță vizează și posibilitatea persoanelor care nu au reședință sau domiciliu în România să înmatriculeze provizoriu un vehicul, dacă scopul este acela de a fi înmatriculat în altă țară. În prezent, această operațiune este permisă exclusiv persoanelor care au reședința sau domiciliul în România.

O altă schimbare privește modalitatea de restituire a permisului de conducere în condițiile în care a fost reținut ca urmare a constatării preliminare a faptului că șoferul a consumat substanțe psihoactive.

În prezent, permisul de conducere reținut poate fi restituit în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale, însă MAI a propus ca permisul să fie restituit titularului în baza rezultatului analizei mostrelor biologice, renunțându-se la procedura greoaie care făcea ca restituirea în astfel de cazuri să dureze foarte mult.

Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordonanță aprobat de Guvern mai trebuie publicat în Monitorul Oficial. (L.P.) (Sursa foto: pixabay.com)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu