Bucătărie românească

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Mâncare tradițională din bucătăria românească preparată din carne, organe, cârnați și costiță, prăjite la tigaie sau la ceaun și servită cu mămăliguță cu ouă ochiuri, peste care se rade brânză de burduf, alături de muștar sau murături. 2) Mâncare românească preparată din carne, oase și cartilaje de porc sau pui, fierte în zeamă de usturoi, care la rece se încheagă. 3) Pești din grupa scrumbiilor care se servesc proaspeți sau conservați; în bucătăria românească există rețete pentru preparare cu ciuperci, la tigaie. 4) Puse în tocător! - Râu în estul Rusiei, după care mai este numit cosașul, un pește din familia crapului. 5) Pescar care pescuiește cu oria - Cora Dudescu. 6) Nota maestrului bucătar - Pâine rotundă și plată, puțin crescută; se servește caldă, simplă sau umplută cu carne, varză, sau gem. 7) Plantă medicinală aromată, folosită și în bucătăria românească; dă un gust plăcut înghețatei sau siropurilor. 8) Petrecerea care se termină cu un tort - Dispozitive pentru vânat. 9) Se servesc la masă, minerale sau plate - Legat de liceu. 10) Fel de mâncare des întâlnit în România, preparat din carne tocată, ouă, pâine muiată în apă și condimente; se servesc ca atare, cu muștar, marinate în sos tomat sau cu piure de cartofi (dim.).

VERTICAL: 1) Primele trufe! - Prăjitură românească tradițională, gătită de obicei de Paști sau de Crăciun. 2) Pasăre de curte - “Units Per Hours” (acronim). 3) Coajă de chec! - Mâncare bucovineană pe bază de cartofi răzuiți, amestecați cu ouă, brânză, făină și sare, după care sunt prăjiți în ulei la tigaie. 4) “Health Information Services” (acronim) - Rapper american. 5) Vechii italieni - Produs obținut din boabe de cereale, mai ales orz, folosit la fabricarea berii. 6) Raită... în untură! - Puse în celar! - Termină o iahnie! 7) Producători și vânzători ai unui derivat lactat, care se obține prin fierberea și închegarea zerului gras rămas după prepararea cașului - “Acces Control List” (acronim). 8) Artist muzical din Kazahstan - Preparat culinar din legume, mai ales cartofi, cu aspect de pastă; se servește de obicei ca garnitură. 9) Fructe tari al căror miez se folosește la prepararea cozonacilor, prăjiturilor, colacilor sau măcinicilor - Ambalaj pentru cârnați. 10) Produs de patiserie preparat din foi de plăcintă cu brânză sărată sau cu carne, ajuns la noi din Turcia (pl.).

Dicționar: PIE, REZT, ITALI, ELA.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “România la superlativ”, apărut în 5 august 2023:

TRANSALPINA, IAD, PREDEAL, NZ, AA, S, D, B, OBIN, RUS, BA, VODITA, ODAI, UI, NEGOVANU, METAL, MA, PL, ANA, IP, TBOI, RIJAU, CARTA, E, OU, SA, AO, AVRAMIANCU.

Lasă un comentariu