Risc de atacuri teroriste în Suedia

Distribuie pe:

Marea Britanie și-a atenționat cetățenii care călătoresc în Suedia asupra unor posibile atacuri teroriste în urma arderii unor exemplare ale Coranului de către activiști anti-Islam care au provocat revoltă în lumea musulmană, guvernul american emițând la rândul său o alertă de călătorie care avertizează asupra acestui risc, transmite Reuters.

Într-o alertă de călătorie actualizată, Ministerul de Externe britanic afirmă că autoritățile suedeze au dejucat deja planificarea unor atentate și au efectuat arestări. “Este foarte probabil ca teroriștii să încerce și să execute atacuri în Suedia”, având ca posibile ținte locuri vizitate de cetățeni străini, se arată în alerta emisă de MAE britanic.

Recunoscând acest risc, consilierul pentru securitate națională suedez Henrik Landerholm a reafirmat că amenințările la adresa Suediei au sporit după recentele incendieri ale Coranului.

Același responsabil a mai menționat că atacul manifestanților irakieni asupra ambasadei suedeze de la Bagdad pe 19 iulie, un atac cu coctail Molotov asupra ambasadei Suediei în Liban pe 9 august și împușcarea unui angajat al unui consulat suedez în Turcia confirmă creșterea acestor amenințări.

Guvernul de la Stockholm a anunțat pe 1 august consolidarea controalelor interne și la granițe, acordând astfel poliției puteri sporite de a opri și verifica persoane.

Danemarca și Suedia s-au confruntat vara aceasta cu un șir de manifestații la care exemplare ale Coranului au fost arse sau distruse chiar în fața ambasadelor unor țări arabe, stârnind proteste din partea statelor musulmane, care le-au cerut guvernelor de la Copenhaga și Stockholm să nu mai tolereze astfel de manifestări, însă acestea au continuat. (AGERPRES)

Lasă un comentariu