La sfat duhovnicesc cu... Dalai Lama

Distribuie pe:

Motto: “Iubirea și compasiunea sunt necesități, nu sunt un lux. Fără ele, umanitatea nu poate supraviețui. Singura mea religie este cea a inimii bune. Iar să ai o minte inteligentă nu e suficient. Ai nevoie de o inimă caldă deoarece planeta nu are nevoie de mai mulți oameni «de succes». Planeta are nevoie disperată de mai mulți oameni care vor să facă pace, vindecători, restauratori, povestitori și oameni iubitori de toate felurile”.

• “Societatea umană se confruntă cu provocări care nu pot fi soluționate decât prin știință sau religie. Trebuie să îmbinăm înțelegerea religioasă, spirituală și cunoașterea științifică modernă, pentru a depăși suferința cu care se confruntă omenirea. Trăiește o viață onorabilă. Atunci când îmbătrânești și te gândești în urmă, vei putea să te bucuri a doua oară de ea.

Dalai Lama (1935-), a fost cel mai înalt grad spiritual în Tibetul sec. XVII-lea și până în sec XX-lea. Budiștii din Tibet consideră că Dalai Lama este una din multiplele reîncarnări ale lui Avalokitesvara. Prezentul Dalai Lama, al XIV-lea, este Tenzin Gyatso. Sfinția Sa Tenzin Gyatso, al patrusprezecea Dalai Lama, este șeful spiritual și temporal al Tibetului. S-a născut la 6 iulie 1935, într-un sat mic de țărani din provincia Amdo. La vârsta de patru ani și jumătate este adus în capitala statului tibetan, Lhasa, și instalat pe tron în calitate de șef suprem temporal și spiritual al Tibetului. Copilăria și-a petrecut-o mai ales în compania călugărilor și a discipolilor, făcând foarte rar vizite familiei sale din satul natal. Înclinația înnăscută pentru studiu și curiozitatea pentru lumea din jurul Tibetului l-au determinat să-și lărgească permanent cunoștințele - inclusiv studii de limba engleză, știință și matematici - dar partea cea mai importantă a fost făcută în manieră tradițională tibetană. A urmat cursuri de instrucție superioară, inclusiv arta vindecării, sanscrita, dialectica, artele și meseriile, metafizica, filosofia religiilor, muzica, dansul, astrologia, poezia și compoziția. De la vârsta de 16 ani, Dalai Lama și-a asumat întreaga putere temporală și timp de nouă ani a urmărit reconcilirea cu guvernul chinez. În anul 1959, în urma unei revolte împotriva Chinei, este nevoit să părăsească Tibetul și să se stabilească în India, urmat fiind de o sută de mii de conaționali. A efectuat vizite în multe țări ale lumii, întreținând discuții cu diferite spații culturale, concepții religioase și idiologice foarte diferite. În anul 1989 a primit Premiul Nobel pentru Pace. A primit titlul de Doctor Honoris Causa ca o recunoaștere a importanței scrierilor sale asupra filosofiei budiste și rolul său ecumenic în lume. Opera sa este una spirituală, socială și culturală de o importanță mondială.

Autor de citate:

- “Dragostea și compasiunea sunt baza păcii în lume - la toate nivelurile”.

- “Creierul și inima mea sunt templele mele, filosofia mea este bunătatea”.

- “Scopul nostru principal în viață este de a-i ajuta pe alții. și, dacă nu-i putem ajuta, măcar să nu-i rănim”.

- “Dăruiește-i persoanei pe care o iubești: aripi pentru a zbura, rădăcini pentru a se întoarce și motive pentru a rămâne”.

- “Să fii bun de câte ori se poate. și întotdeauna se poate”.

- “Credința mă ajută să-mi înfrâng emoțiile negative și să-mi găsesc echilibrul. Fără morală nu există viitor”.

Cu dragoste creștină, preot ortodox român,

Ilie Bucur Sărmășanul

Lasă un comentariu