Conflict între Varșovia și Kiev, din cauza grânelor din Ucraina

Distribuie pe:

Polonia a declarat, miercuri, că va înceta furnizarea de arme Ucrainei, pe fondul unei dispute tot mai mari dintre cele două țări cu privire la interzicerea temporară a importurilor de cereale din Ucraina, notează agențiile internaționale de presă (CNN, Reuters, BBC, AFP).

“Nu mai transferăm arme în Ucraina pentru că acum înarmăm Polonia”, a declarat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki pe rețelele de socializare, potrivit cnn.com.

Polonia este de multă vreme unul dintre cei mai convinși susținători ai Ucrainei de la invazia acesteia de către Moscova, alături de mai multe state din fostele blocuri estice, care se tem că ar putea urma, dacă războiul expansionist al președintelui rus Vladimir Putin va avea succes.

Acum Kievul și Varșovia sunt în conflict.

Interdicția asupra cerealelor ucrainene a fost introdusă inițial la începutul acestui an de mai multe țări din Uniunea Europeană, pentru a proteja mijloacele de trai ale fermierilor locali.

Săptămâna trecută, UE și-a anunțat intenția de a suspenda această interdicție, dar trei țări - Polonia, Ungaria și Slovacia - au declarat că intenționează să nu țină cont de decizia UE și să mențină restricțiile, notează sursa citată.

În replică, Ucraina a intentat, în cursul acestei săptămâni, procese împotriva tuturor celor trei țări.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a pronunțat, miercuri, împotriva interdicției, atunci când s-a adresat Adunării Generale a ONU, spunând că “este alarmant să vedem cum unii din Europa, unii dintre prietenii noștri din Europa, se joacă de-a solidaritatea, într-un teatru politic - realizând un thriller pe tema cerealelor.”

El a adăugat că națiunile implicate “par să-și joace propriul rol, dar, de fapt, ele ajută la pregătirea scenei pentru un actor din Moscova”. Comentariile lui Zelenski au declanșat reacția imediată a Poloniei: ministrul de externe Pawel Jablonski i-a spus ambasadorului Ucrainei că afirmația lui Zelenski este “neadevărată”, mai ales că Polonia “sprijină Ucraina încă din primele zile ale războiului”.

El a adăugat că “a face presiuni asupra Poloniei în forurile multilaterale sau a trimite plângeri la tribunale internaționale nu reprezintă metode adecvate de soluționare a disputelor dintre țările noastre”, potrivit unui comunicat al ministerului, citat de media internaționale.

Într-un interviu de televiziune, prim-ministrul Morawiecki a declarat că nu va risca să destabilizeze piața poloneză acceptând importurile de cereale ucrainene, dar nu va împiedica trecerea acestora prin Polonia, a informat agenția națională de știri poloneză PAP.

Morawiecki i-a acuzat, de asemenea, pe oligarhii ucraineni că și-au “împins cerealele pe piața poloneză” fără să le pese de fermierii locali și a spus că Polonia se va concentra de acum pe furnizarea “celor mai moderne arme” pentru propriile scopuri, a mai informat PAP.

“Dacă vrei să te aperi, trebuie să ai cu ce să te aperi”, a spus Morawiecki.

Varșovia a fost cel mai important furnizor NATO în aprovizionarea Kievukui cu arme grele: în primăvară, Polonia a devenit prima țară NATO care a trimis avioane de luptă în Ucraina - cu mult înaintea Statelor Unite, care abia luna trecută au acceptat să aprobe transferul avioanelor de luptă F-16, până la finalizarea antrenamentului de către forțele ucrainene.

Majoritatea echipamentelor militare occidentale și a altor provizii ajung în Ucraina prin Polonia, iar țara găzduiește 1,6 milioane de refugiați ucraineni, potrivit ONU, citat de cnn.com.

Președintele polonez Andrzej Duda a cerut, miercuri, o mai mare unitate și acțiune, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, din care Rusia face parte ca membru permanent.

“Dacă nu acționăm în solidaritate astăzi, pentru a apăra valorile fundamentale ale dreptului internațional, mâine poate fi prea târziu”, a spus el, adăugând că “schimbarea strategică” care a avut loc în urma invaziei Ucrainei de către Rusia nu este temporară.

“Trăim într-o nouă eră a incertitudinii”, a spus Duda, potrivit surselor citate.

Ileana Sandu        

Lasă un comentariu