“Bucureștiul maghiar. Povestea unei diaspore”

Distribuie pe:

O expoziție care prezintă povestea diasporei maghiare din București a fost vernisată marți, 29 august, la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea-Ciuc, în organizarea Muzeului Municipiului București și Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe.

Expoziția se intitulează “Bucureștiul maghiar. Povestea unei diaspore” și, potrivit directo-rului Muzeului Municipiului București, Adrian Majuru (agerpres.ro), cartografiază comunitatea maghiară din capitală din toate perspectivele importante: “cum au apărut școlile, bisericile, presa, ce au făcut medicii de origine maghiară în București, cât au stat și apoi muzica maghiară în București. Franz Liszt a făcut un turneu în Moldova și-n Valahia, iar Iancu Filipescu i-a dedicat o poezie ad-hoc. De asemenea, despre oamenii obișnuiți care au venit să lucreze în București. Și retroversiunea unui român care își dezvoltă profesia la școala maghiară, și acesta a fost Victor Babeș”.

Acesta a mai spus că pentru maghiari expoziția este relevantă întrucât este o parte din istoria lor, iar pentru români este importantă întrucât prezintă “o parte de oraș pierdut”.

Adrian Majuru a adăugat că “această expoziție este de captare a bunăvoinței”, exprimându-și dorința de colaborare, dacă tema este de interes pentru Muzeul Secuiesc al Ciucului.

La rândul său, directorul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, Valerii Kavruk, a vorbit despre faptul că fiecare comunitate dorește ca, în activitatea culturală, să se simtă confortabil și să nu fie îngrădită de altă limbă sau de reguli, dar este important să se găsească și puncte comune de interes.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea-Ciuc până în 12 noiembrie.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu