Să ne schimbăm cu Domnul Iisus Hristos...

Distribuie pe:

Motto: “Schimbarea la față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos să fie și pentru noi o schimbare în Duhul lui Hristos, dătător de pace, iubire, înțelepciune, bunăstare”.

* Iisus Hristos a luat cu Sine pe Petru și pe Iacov și pe Ioan, fratele lui, și i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina.

Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El. Și răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una și lui Moise una și lui Ilie una.”

Vorbind el încă, un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând: “Acesta este fiul meu cel iubit în care am binevoit; Pe acesta să-l ascultați!”

Și auzind, ucenicii au căzut cu fața la pământ și s-au înspăimântat foarte. Și Iisus S-a apropiat de ei și, atingându-i, le-a zis: Sculați-vă și nu vă temeți. Și ridicându-;i ochii, nu au văzut pe nimeni, decât numai pe Iisus singur.

Și pe când se coborau din munte, Iisus le-a poruncit, zicând: “Nimănui să nu spuneți ceea ce ați văzut, până când Fiul Omului nu se va scula din morți”.

Sfânta Evanghelie de la Matei, cap. 17, vers. 1-10

***

* Un copil a crescut într-o familie de creștini. Mama lui îi vorbea deseori despre Dumnezeu. Făcea asupra lui semnul sfintei cruci înainte de culcare și îi spunea: «Dumnezeu îți poartă de grij㻓. Îi arăta icoanele și îi spunea: “Dumnezeu îți poartă de grijă”. La un moment dat, când crescu mai mare, copilul îi spuse mamei sale: “Mamă, eu vreau să-L văd pe Dumnezeu”. Desigur, această întrebare și dorință a copilului este legitimă, este reală. Fiecare vrea să audă sau să cuprindă cu simțurile lucrurile sau ființele despre care i se vorbește. Astfel dorește și sufletul nostru să-L vadă pe Dumnezeu: “Neliniștit este sufletul meu, Doamne, până nu se regăsește în Tine” (Fericitul Augustin). Dumnezeu, în două rânduri s-a arătat oamenilor: la botezul Său, în râul Iordanului, și la Schimbarea la față, pe Muntele Taborului.

Azi, noi oamenii, trebuie să ne schimbăm la față prin facerea faptelor bune și înlăturând tot răul din noi și din lume, fiindcă Mielul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, ne poate ajuta să ne ridice păcatele, fiindcă “El este Fiul lui Dumnezeu cel iubit, întru care am binevoit”. (Matei 3,17).

***

* “Schimbatu-Te-ai la față în munte, Hristoase Dumnezeule, arătând ucenicilor Tăi mărirea Ta, pe cât li se putea; Strălucească și nouă, păcătoșilor, lumina Ta cea pururea fiitoare, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Dătătorule de lumină, mărire Ție”. Amin!

PS. Dacă Cineva nu avea grijă, / Să vin și eu pe astă lume, / De n-ar fi rânduit pe mama / Să-mi dea viață, dar și nume, / De nu mă botezau în Domnul, / Eu azi nimica-ce-aș fi; / De-aceea am simțit că sunt / Cu Dumnezeu în orice zi! În orice zi El mă trezește / Și mă îndrumă spre ce-i bun, / Iar de-am ales alt/ fel vreodată / Și-am ascultat de cel Nebun, /Nu-nseamnă că greșit-A Domnul! / (El n-a greșit din veșnicii) / De-aceea zic-cui vrea s-audă- / Să fim cu El în orice zi! Cu Dumnezeu în fiecare zi / Ne fie rugăciune și îndemn / Și legământ întru slujire, /Ca-n lume să lăsăm un semn! Cu Dumnezeu în fiecare zi, / Să fim, cum fost-a și Efrem / Și să-L slujim în veșnicie, / Spre asta, eu, de azi, vă chem! / Pentru că Domnul e iubire, / NU vrem de «altul» nici a ști, / Până vom fi în veșnicie / Să fim cu El în orice zi”.

(Paulian Buicescu - profesor master, licențiat în Teologie, Geografie, Turism).

Cu dragoste creștină, preot ortodox român, ILIE BUCUR SĂRMĂȘANUL

Lasă un comentariu