ZIUA COMUNEI DEDA - 630 de ani de la prima atestare documentară

Distribuie pe:

Se spune deseori că roadele muncii sunt dulci și că cine se respectă cu adevărat este respectat de către semenii săi. Despre “schimbarea la față” în bine a comunei Deda am mai scris, dar acum este momentul să subliniem faptul că noul chip al acestei localități cunoaște transformări profunde într-un ritm demn de toată lauda și considerația noastră. Și toate acestea există datorită bunului spirit gospodăresc al dedenilor, pe care l-am evidențiat și cu alte ocazii, al Consiliului Local, dar mai ales al primului gospodar, primărița LUCREȚIA CADAR, care este argintul viu, sarea și piperul în tot ceea ce se întâmplă la Deda.

Evenimentul a avut loc în ziua de duminică, 27 august 2023, fiind organizat de Primăria și Consiliul Local Deda. Piața duminicală, amplasată pe malul drept al Mureșului, a adunat lume multă, dornică a participa la această sărbătoare de suflet a dedenilor. Au fost prezenți locuitori din toate cele patru sate ale comunei Deda (Deda, Bistra Mureșului, Filea și Pietriș), precum și mult popor din celelalte localități ale zonei Mureșului Superior. Invitați de onoare, care au cinstit cu prezența lor sărbătoarea dedenilor au fost primarii din comunele Suseni, Lunca Bradului și Răstolița, prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, deputatul PSD, Dumitrița Gliga, precum și alți reprezentanți ale unor instituții importante ale județului Mureș, care au subliniat permanenta preocupare a primarului din Deda în direcția bunei gospodăriri a localității și seriozitatea cu care se lucrează la nivel local.

Totul a început la ora 14, când preoții din Deda și Filea au oficiat o slujbă de binecuvântare și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate realizările frumoase obținute în ultimii 20 de ani. În continuare, doamna primar Lucreția Cadar a evidențiat cele mai importante realizări care au schimbat radical viața locuitorilor comunei Deda, dar mai ales s-a referit la cele 16 proiecte finanțate din fonduri locale și europene, unele finalizate, iar altele aflate în curs de implementare. Deda este o comună cu oameni harnici și gospodari, care de-a lungul anilor au știut să se folosească de abilitățile și competențele pe care le-au avut, să fie aproape de conducătorii lor, spre a-i ajuta să-și îndeplinească obiectivele propuse. Este convinsă că totul va merge mai departe, deoarece are alături Consiliul local, format din oameni vrednici și cu inițiative, pe care te poți baza, precum și funcționarii din Primărie. Despre vrednicie și oameni de valoare ai comunei Deda a vorbit și domnul Florin Bengean, directorul Bibliotecii Municipale “Petru Maior” din Reghin, fiu al satului Deda, subliniind faptul că din comuna Deda s-au ridicat oameni “de seamă”, care au adus mare cinste acestor locuri, județului și țării, venind cu exemple concrete în acest sens.

A urmat apoi un frumos program cultural-artistic susținut de artiști consacrați (sau în devenire), dintre care amintim: Borzan Roxana, Suciu Carmen Anamaria, Alesia Friciu, Serena Frâncu, Codruța Chețan, Nectarie Pașcan, Diana Tișe, Dorin Ovidiu Bumbu, Andreea Petruț, Ionuț Pumnea, Anca Branea, Bogdan Octavian Hurban, Ovidiu Furnea, Sorina Gabor, Mădălina Mureșan, Emil Vlaic, Ilinca Fărcaș, Radu Ile, LilBebe&Dimo, Contrast Live Band, Feli, precum și Ansamblul “Cununa Călimanilor” și Grupul vocal din Deda. Pe parcursul programului, au fost premiate handbalistele de la ACS Deda și cuplurile care au sărbătorit anul acesta 50 de ani de la încheierea căsătoriei.

Participarea masivă a dedenilor, din toate satele aparținătoare comunei la această manifestare, precum și a unor importante personalități de la Târgu-Mureș, dovedește sprijinul și aprecierea de care se bucură Primăria din Deda, atât din partea localnicilor, cât și din partea instituțiilor județene. Un om care se respectă cu adevărat este respectat de către semenii săi. Adresăm sincerele noastre felicitări tuturor celor care s-au implicat, într-un fel sau altul, în reușita acestei manifestări, precum și celor care, prin activitatea pe care o desfășoară în folosul obștii, contribuie zilnic la înfrumusețarea localității și ridicarea nivelului material și spiritual al cetățenilor.

Profesor GHEORGHE DĂRĂBAN

Lasă un comentariu