Autoritățile locale pot intervene pe terenurile infestate cu ambrozie

Distribuie pe:

Ambrozia, denumită popular iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, atinge perioada de maximă polenizare în lunile august - septembrie. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 de grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică. În mod uzual, alergiile sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3 - 4 ani). Ambrozia afectează anual sute de mii de români.

“Atunci când vorbim de sănătatea publică a populației, legile trebuie corelate cu realitatea. Nu putem sta pasivi și indiferenți. Iar ambrozia are un mare potențial nociv pentru că rinitele alergice pot degenera progresiv în astm. Avem nevoie de o lege a ambroziei funcțională pentru că foarte mulți români au alergie la această plantă. Dacă ea nu este distrusă în perioada în care înflorește, creează probleme de sănătate și pune în dificultate viața multor cetățeni, în special tineri. Aproximativ jumătate de milion de români suferă de alergie la această buruiană, conform datelor statistice existente”, declara deputatul Alin Apostol, cel care a inițiat legea combaterii ambroziei.

Potrivit actului normativ, proprietarii de terenuri sunt obligați să facă lucrări de curățare a terenurilor în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment de la poliția locală. Aceștia au și posibilitatea de a solicita ajutor, contra-cost, de la autoritățile locale pentru distrugerea buruienii. Conform proiectului de lege adoptat (cu unanimitate de voturi) în cursul acestei săptămâni în Camera Deputaților, se permite autorităților locale să obțină ordonanțe președințiale pentru a putea interveni pe terenurile private infestate cu buruiană, în cazul în care proprietarii refuză să o facă. Astfel, în cazul în care proprietarii nu pot curăța terenul, autoritățile locale vor putea efectua lucrările de erbicidare, dar pe cheltuiala proprietarilor.

(B.V.B.)

Lasă un comentariu