Sâmbătă, 23 septembrie, ziua este egală cu noaptea

Distribuie pe:

Ca în fiecare an, toamna astronomică debutează odată cu echinocțiul de toamnă, care coincide cu momentul în care când Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică. Acest fenomen reprezintă echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică.

Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, în România, echinocțiul de toamnă 2023 va avea loc sâmbătă, 23 septembrie, la ora 09,50, și marchează sfârșitul verii astronomice și ziua în care începe sezonul de toamnă. Ca urmare, ziua va fi egală cu noaptea și va avea 12 ore.

De la acest moment, zilele încep să scadă, iar nopțile să crească până în luna decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă (cea mai lungă noapte și cea mai scurtă zi din an).

Tradiții

În tradițiile tuturor popoarelor, echinocțiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole, de sărbătorirea recoltelor, iar la sate oamenii merg la biserică pentru a duce o parte din recoltă, spre sfințire. Se crede că fructele și legumele care se sfințesc de către preot în această zi vor căpăta puteri tămăduitoare și pot vindeca răni și dureri fizice sau sufletești.

În această zi, se bat nucii, se adună merele și gutuile. Tradiția spune că ultimele fructe din pomi se lasă pentru Mama Natură.

Tot în această zi, se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, iar oamenii obișnuiesc să mulțumească verii pentru lumina și căldura cu care i-a răsfățat și se pregătesc pentru primirea toamnei și a nopților răcoroase.

Păsările se retrag spre țările călduroase, iar celelalte animale își fac provizii și se pregătesc pentru iarnă.

Se spune că, în ziua echinocțiului de toamnă, florile plâng și vorbesc între ele despre venirea iminentă a iernii, care înseamnă și sfârșitul lor, iar dacă vrei să salvezi o floare care plânge trebuie să o ungi cu mir sfințit la mănăstire.

Totodată, echinocțiul de toamnă reprezintă o perioadă de introspecție, în care ne facem planuri și ne regenerăm, precum natura. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu