HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ - “UCIGAȘUL TĂCUT”

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat, la începutul acestei săptămâni, primul său raport despre impactul global devastator al hipertensiunii arteriale, împreună cu recomandări privind modalitățile de a câștiga cursa împotriva acestui “ucigaș tăcut”. Raportul arată că aproximativ patru din cinci persoane cu hipertensiune arterială (HTA) nu beneficiază de un tratament corespunzător.

HTA afectează unul din trei adulți din întreaga lume, cauzând: accident vascular cerebral, atac de cord, insuficiență cardiacă, leziuni renale și multe alte probleme de sănătate.

Numărul celor care trăiesc cu HTA (tensiune arterială de 140/90 mmHg sau mai mare sau care iau medicamente pentru hipertensiune arterială) s-a dublat între 1990 și 2019 (de la 650 de milioane la 1,3 miliarde). La nivel global, aproape jumătate dintre persoanele cu HTA nu știu că sunt hipertensive. Mai mult de trei sferturi dintre adulții cu hipertensiune arterială trăiesc în țări cu venituri mici și medii.

Reducerea factorilor de risc modificabili este cea mai bună modalitate de a preveni hipertensiunea arterială și bolile asociate ale inimii, creierului, rinichilor și altor organe. Acești factori de risc includ dietele nesănătoase (consum excesiv de sare, regim alimentar bogat în grăsimi saturate și grăsimi trans, aport redus de fructe și legume), inactivitatea fizică, consumul de tutun și alcool și supraponderabilitatea sau obezitatea.

Există, de asemenea, factori de risc nemodificabili, inclusiv antecedente familiale,vârsta peste 65 de ani și boli coexistente precum diabetul sau bolile de rinichi.

Mulți oameni cu hipertensiune arterială nu prezintă simptome și nu își dau seama că au o problemă. Simptomele pot include: dureri de cap dimineața devreme, sângerări nazale, ritmuri neregulate ale inimii, modificări ale vederii și zgomot în urechi. Formele mai severe pot prezenta oboseală, greață, vărsături, confuzie, anxietate, dureri în piept și tremor muscular.

Dacă este lăsată netratată, HTA poate provoca dureri persistente în piept (angină), atacuri de cord, insuficiență cardiacă și bătăi neregulate ale inimii, care pot duce la moarte subită.

HTA poate provoca, de asemenea, accidente vasculare cerebrale, prin blocarea sau ruperea arterelor care furnizează sânge și oxigen creierului, precum și leziuni ale rinichilor, care pot duce la insuficiență renală, poate provoca leziuni la nivelul cordului, prin îngroșarea arterelor și scăderea fluxului de sânge și oxigen către inimă.

“Programele de control al hipertensiunii arteriale sunt, în continuare, neglijate și mult subfinanțate. Pe de altă parte, doar una din cinci persoane cu HTA își măsoară, corect și în mod regulat, tensiunea arterială”, atrage atenția dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

“Tratarea HTA prin asistență medicală primară va salva vieți, economisind în același timp miliarde de dolari pe an”, arată autorii raportului, subliniind că majoritatea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare, la nivel mondial, pot fi prevenite prin medicamente sigure, la prețuri accesibile.

HTA poate fi gestionată prin reducerea și gestionarea stresului, controlul regulat al tensiunii arteriale și consultarea profesioniștilor din domeniul sănătății, tratarea și gestionarea altor afecțiuni medicale. Renunțarea la fumat și la consumul exagerat de alcool, un regim alimentar echilibrat și exercițiile fizice pot ajuta la reducerea simptomelor și a factorilor de risc ai HTA.

Creșterea numărului de pacienți tratați eficient pentru HTA ar putea preveni 76 de milioane de decese, 120 de milioane de accidente vasculare cerebrale, 79 de milioane de atacuri de cord și 17 milioane de cazuri de insuficiență cardiacă, până în 2050.

“În fiecare oră, peste 1 000 de oameni mor din cauza accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord. Majoritatea acestor decese sunt cauzate de HTA și cele mai multe ar fi putut fi prevenite”, a declarat Dr. Tom Frieden, președinte și CEO, Resolve to Save Lifes. “Tratamentul eficace al HTA este accesibil, la îndemână și consolidează asistența medicală primară. Acest lucru va necesita însă angajamentul guvernelor din întreaga lume.”

(Documentul Global Report on Hypertension poate fi accesat la adresa https://www.who.int/publications/i/item/9789240081062 sau https://www.who.int/teams/noncommunicable-diseases /hypertension-report)

Hipertensiunea arterială - urgență de sănătate publică în România

Cauză majoră a deceselor premature la nivel global, HTA este și în România principalul contribuitor (62%) la mortalitatea prin boli cardiovasculare. Acestea determină cele mai multe decese din țara noastră (57%), chiar mai mult decât cancerul. HTA continuă să reprezinte un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, cerebrovasculare, renale, inclusiv prin faptul că apare la vârste din ce in ce mai tinere și de multe ori evoluează fără semne și simptome.

Societatea Română de Cardiologie (SRC) atrage atenția asupra celei mai simple intervenții de sănătate publică, salvatoare de vieți: măsurarea corectă a tensiunii arteriale și respectarea a ceea ce a prescris medicul.

“Creșterea valorilor tensiunii arteriale are două mari efecte negative asupra organismului uman: îmbătrânirea vaselor de sânge și suprasolicitarea inimii. Acest fenomen se petrece în tăcere, persoana care are hipertensiune nu simte de cele mai multe ori niciun disconfort. În tot acest timp organe vitale sunt afectate, iar foarte mulți români descoperă că au hipertensiune abia când ajung la spital după evenimente grave, ireversibile: infarct de miocard, accident vascular cerebral, angină pectorală, fibrilație atrială, insuficiență renală, insuficiență cardiacă, boală renală cronică, afectarea arterelor membrelor inferioare”, explică prof. dr. Bogdan Alexandru Popescu, președintele Societății Române de Cardiologie.

Prevalența și evoluția acestei afecțiuni către vârste tot mai tinere arată că HTA este, și în România, o urgență de sănătate publică, însă care poate fi relativ ușor controlată.

* Astfel, în fiecare an, 30.000 de români mor din cauza urmărilor severe ale HTA.

* Aproape jumătate (45%) dintre românii adulți au HTA.

* O proporție semnificativă, peste 20%, nu știu că au valori tensionale crescute, nu se tratează și pot deja să aibă complicații ale acesteia. 

* Mai puțin de jumătate dintre adulții (42%) cu hipertensiune arterială sunt diagnosticați și tratați. (sursa - viata-medicala.ro).

“Tensiunea arterială este unul dintre cele mai bune instrumente de verificare a stării de sănătate, un număr pe care îl ținem minte și pe care îl putem monitoriza constant. Tensiunea arterială optimă este egală sau mai mică de 120/80 milimetri coloană de mercur (mm Hg), conform ghidului Societății Europene de Hipertensiune.

În cazul în care valorile tensiunii arteriale sunt crescute, egale sau mai mari de 140/90 mm Hg, vorbim de hipertensiune arterială, o afecțiune care, neținută sub control, crește riscul de infarct de miocard, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boală renală sau moarte subită”.

(sursa și detalii:https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/tensiunea-arteriala-numerele-la-care-trebuie -sa-fim-atenti; foto - pixabay.com)

La Târgu Mureș Luptă pentru inima (H)TA”

Liga Studenților din Târgu Mureș (UMFST “George Emil Palade”) va derula, în perioada 25 - 29 septembrie 2023, în intervalul orar 15-20, campania “Luptă pentru inima (H)TA”, în contextul în care unul din trei adulți suferă de hipertensiune arterială, una din principale cauze de deces la nivel mondial.

Campania se va desfășura la Shopping City Târgu Mureș și își propune informarea populației cu privire la consecințele hipertensiunii arteriale netratate și cum poate fi prevenită.

“În cadrul evenimentului se va măsura tensiunea arterială la persoanele doritoare, oferindu-se și informații utile despre acest subiect”, au transmis reprezentanții Ligii Studenților, încurajându-i pe cetățeni să participe în n umăr cât mai mare la campanie.

Documentar de ILEANA SANDU

1 comentariu

  1. Ultra CardioX 18 aprilie, 2024 at 19:54 Răspunde

    Ca mulți alții, am crezut că hipertensiunea arterială nu e o problemă reală până când m-a lovit. Ani de zile am ignorat semnele: oboseală ușoară, dureri de cap ocazionale. Abia când am ajuns la spital cu amețeli severe și dificultăți de respirație, am realizat gravitatea situației. Diagnosticul: hipertensiune arterială necontrolată.

Lasă un comentariu