Majestatea Sa Margareta a plantat doi bujori, Floarea Națională a României, la Grădina Botanică Regală din Madrid

Distribuie pe:

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a vizitat marți, alături de Alteța Sa Regală Principele Consort Radu, Grădina Botanică Regală din Madrid unde a plantat doi bujori, Floarea Națională a României.

Majestatea Sa Margareta nu și-a ascuns fascinația față de plantele care i-au fost prezentate în timpul vizitei sale de marți dimineața la Grădina Botanică Regală din Madrid, o oază verde de opt hectare din centrul orașului. Sub razele calde ale soarelui de toamnă care-și făceau loc îndrăznețe printre ramurile arborilor exotici, Custodele Coroanei Române a admirat flori, diverse specii de viță de vie și mai ales cactuși și agave de dimensiuni impresionante, cu care a ținut să se fotografieze.

“Suntem încântați că vizităm un loc superb din Madrid alături de asemenea personalități”, a declarat Maria, pensionară din Lugo (nord-vest) aflată în vacanță în capitala Spaniei, care a dorit să știe cine este “senora” fotografiată de jurnaliști în grădina botanică destul de aglomerate pentru o dimineață de marți.

Aceeași curiozitate a avut-o și Lucia, de 62 de ani, turistă din Spania, aflată la prima sa vizită în această grădină. “Eu am un mare respect pentru regalitate și sunt onorată să o văd pe Majestatea Sa din România atât de aproape. Tocmai remarcam ce zi frumoasă este azi pentru o vizită în grădina botanică. Acum, ziua mea e și mai frumoasă!”, a spus ea veselă.

Printre plantele de la Grădina Botanică Regală din capitala Spaniei se numără și mai multe specii de bujori din diferite zone, iar de marți acestora li se alătură 12 exemplare de bujor românesc (Paeonia peregrina), aduse la Madrid de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București. Doi dintre aceștia au fost plantați marți, cu mare grijă, de Majestatea Sa Margareta, sub privirile atente ale specialiștilor grădinii.

În urmă cu un an și o lună, la 26 octombrie 2022, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care bujorul a devenit Floarea Națională a României. Propunerea ca bujorul să fie proclamat Floare Națională a fost inițiată de USAMV în iunie 2013, în cadrul Conferinței “Agriculture for Life, Life for Agriculture”. Potrivit site-ului USAMV, ideea unei flori naționale s-a conturat încă din timpul domniei Regelui Carol I, iar propunerea ca aceasta să fie bujorul a fost susținută de mediul academic și de societatea civilă, și a fost semnată de mii de persoane, din țară și din diaspora.

Grădina Botanică din Madrid a fost fondată în 1755, în nordul orașului, într-un spațiu mai modest, de regele Ferdinand al VI-lea al Spaniei (1713-1759), sub denumirea Jardín Botanico de Migas Calientes. În 1774, regele Carol al III-lea al Spaniei (1716-1788) a hotărât ca grădina să fie mutată în locația actuală de pe Paseo del Prado. Actuala Grădină Botanică Regală din Madrid (Real Jardín Botanico de Madrid) a fost inaugurată în 1781. În prezent, colecțiile sale includ aproximativ 90.000 de plante și flori și 1.500 de copaci. (Agerpres)

Lasă un comentariu