Editura Hertzog și surprinzătoarele sale lansări

Distribuie pe:

Ne bucurăm să aducem vești despre succesul obținut de Editura HERTZOG din Târgu Mureș, director Radu Iațcu-Iatzco, cu un număr de cărți prezentate (Dies irae, de Denisa Crăciun, Gânduri ascunse, de Carmen Crefelean, Focuri spre cer, de Monica Adriana Florian) la Salonul Național de Artă Medievală organizat la București, în sala de expoziții Constantin Brâncuși, în incinta clădirii Parlamentului, unde a avut loc marți, 19 septembrie 2023, lansarea revistei de istorie, artă și literatură, YESEURI, fondator Radu IAȚCU, redactor-șef Constantin NICUȘAN. Întâlnire excepțională între cuvântul scris și rostit, muzică și artele decorative.

În spațiul expozițional generos, în armonia culorilor care dansau mirific în tablourile expuse, între care și cele ale lui Răducu Marin, ale cărui creații ilustrează numărul 2 al revistei YESEURI, s-a citit poezie în lectura autorilor, au fost prezentate cărțile mai sus menționate, s-au făcut proorociri și aprecieri asupra curajului de a edita o revistă de cultură. Se pare că revista își va respecta programul editorial (colectivul de redacție: Florina Moldovan, Călin Dumitru Covrig, Alexandru Uiuiu, Daniel Cristian Dumitru, Liviu Apetroaie, Maria Mona Vâlceanu, Andrei Breabăn, Iulian Filip, Iulian Ionașcu și Gheorghe Vințan), enunțat de Constantin NICUȘAN în primul număr: “YESEURI se vrea a fi o platformă de largă respirație culturală, care să atragă nu numai forțe artistice și intelectuale din diverse centre și zone culturale ale țării, dar și din comunitățile românești ale diasporei. În fond, granițele naționale se află acolo unde se stabilesc frontierele culturii și civilizației limbii române”.

Și într-adevăr, YESEURI este o revistă îndrăzneață, înaintând atât pe orizontală, și aici înțelegem spațiul, fiindcă cei care semnează în paginile ei sunt din diverse zone ale țării, Târgu Mureș, Suceava, Iași, București, Slatina, Craiova, Pitești, dar și pe verticală. Verticala Timpului, fiindcă eseurile se structurează într-o alunecare în tunelul Timpului, de la Epopeea lui Ghilgameș, luată ca simbol de Alexandru Uiuiu, la reflecțiile despre arhetip semnate de Aculin Tănase, de la Anton Pan, logofătul cuvintelor, semnează

Cristian Ovidiu Dinică, la Eminescu, poetul neamului cum afirmă Dumitru Sârghie sau la Cruciații lui Andrei Breabăn și chiar o controversă a istoriei dezbătută de Daniel Dieaconu.

Revista este înnobilată de paginile de poezie semnate de Corneliu Antoniu, Octavian Mihalcea, Liviu Vișan, Nicolae Nistor, Răzvan Ducan, Denisa Crăciun, de picturile lui Răducu Marin, despre care Radu Iațcu afirmă: ,,Cercul, triunghiul și pătratul sunt doar câteva figuri geometrice preferate de artist care se joacă pe suportul de pânză și creează un univers senzual, geometric abstract, cu formule secrete, știute doar de autor, iar culorile reci sunt încălzite de valoarea unui alb ireal”.

Și nu în ultimul rând trebuie să subliniem grafica realizată de Victor Bogorad, Sankt Petersburg, Ivailo Țvetcov, Bulgaria, Naji Benaji, Maroc.

Un public iubitor de frumos s-a bucurat de această după amiază de toamnă, i-am surprins alături pe scriitoarea Evelyne Croitoru, pictorul Teodor Meiloiu, jurnalistul poet Dumitru Sârghie și soția sa, scriitoarea profesoară de istorie Elena Sârghie, membri ai Uniunii Scriitorilor, jurnaliști, artiști plastici care i-au felicitat pe oaspeții din Târgu Mureș. Muzica ne-a însoțit deopotrivă prin vocea și chitara lui Nicu Nicușor.

Orașul Târgu-Mureș se poate mândri acum cu o revistă care a pornit la drum victorios, să-i urăm vânt prielnic și colaboratori de bună credință.

Prof. Maria Mona Vâlceanu, Pitești

Lasă un comentariu