“Astăzi se termină cu șmecheria” - toată lumea va plăti în funcție de cât câștigă, inclusiv marile companii străine

Distribuie pe:

Mesaj dur al premierului Marcel Ciolacu de la tribuna Parlamentului cu ocazia asumării răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscal bugetare

“Am venit în fața Parlamentului pentru a-mi asuma un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară și să pună punct modului în care cei puternici și cu foarte mulți bani se credeau de neatins! Să fie foarte clar: oamenii obișnuiți nu vor plăti niciun fel de taxe în plus! Vor fi supraimpozitate însă profitul excesiv, luxul și viciile. S-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepțiile peste excepții din mediul privat! S-a terminat cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală! Punem tot sistemul pe baze corecte și echitabile pentru toți cei care muncesc, indiferent unde muncesc - la stat sau la privat! Astăzi, se termină cu șmecheria!”, a transmis Ciolacu în plenul reunit al celor două camere.

Pachetul de măsuri a fost dezbătut îndelung și reprezintă începutul unei reforme mai ample

“Ele nu sunt o simplă reacție la nevoile de acum ale statului. În ultimele luni, am avut un dialog public consistent și ne-am întâlnit cu toți cei care au avut ceva de spus pe această temă. Astăzi îmi asum răspunderea pentru un set de măsuri, dar suntem abia la începutul unei reforme mai ample, care înseamnă de fapt o reașezare a statului pe baze mult mai corecte și echitabile. Este un efort național al României din 2023, pentru a avea o economie mai puternică și a trăi mai bine și în 2025 și în 2030. A fost o dezbatere pe care nu o mai puteam amâna. De aceea, am mers înainte cu mult curaj, curaj care - din păcate! - a lipsit în ultimii ani în materie de reforme. Pentru că timpul nu are răbdare cu noi. Eu nu vreau să văd o nouă generație îndatorată, doar pentru că noi pierdem acești ani fără să facem nimic!”, a transmis Ciolacu.

În următoarele săptămâni va fi demarat un proces de simplificare a legilor țării

“Știm că românii vor un stat mai implicat și mai eficient, cu servicii publice mai bune, susținute de o economie dinamică. În următoarele săptămâni vom demara un proces de simplificare a legilor țării, astfel încât toate eforturile făcute de românii care muncesc, de sectorul privat și de statul român, să poată fi valorificate la justa valoare și așteptare a tuturor românilor. Echilibrarea sistemului fiscal și legi mai bune înseamnă apropierea de ceea ce numeam, acum câțiva ani, o țară ca afară. Dar aceste obiective nu pot fi atinse fără organizare, fără simplificare sau fără un buget mai puternic al statului, care să-i ajute pe toți românii să treacă cu bine peste crizele cu care ne confruntăm și noi, dar și celelalte state din Europa și din restul lumii”, a mai spus premierul.

Guvernul va crește masiv amenzile, va confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune și va impozita cu 70% tot ce înseamnă avere ilicită

“Cu toții vrem un sistem de sănătate puternic și accesibil tuturor. Cu toții vrem un sistem de învățământ care să ne educe într-adevăr copiii. Cu toții vrem servicii sociale, unde părinții și bunicii noștri să fie îngrijiți corespunzător. Dar toate acestea costă bani. Și nu pot fi construite când România are o evaziune fiscală de 10% din PIB, 160 miliarde lei, 32 miliarde euro. De aceea, vom crește masiv amenzile și vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune. Vom impozita cu 70% tot ce înseamnă avere ilicită. Însă impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez. Nu! Cu 70% va fi taxat cel care nu și-a plătit corect taxele și impozitele, cel care a făcut evaziune, cel care a furat din banii pentru sănătate, pensii, educație”, a spus Ciolacu, în plenul comun al Parlamentului.

 Gata cu facilitățile și privilegiile!

“România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei și o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB, exact cât ne-ar trebui ca să ajungem în media europeană la venituri. Astăzi avem printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital, dar încasăm cel mai puțin TVA. Practic, mai mult de o treime nu încasăm! La impozitul pe profit încasăm doar un sfert din ce ar trebui, iar la impozitul pe venit - doar 80%. Nu încasăm taxe, în schimb ne împrumutăm la nesfârșit, riscând blocarea banilor de la Uniunea Europeană. Așa nu vom ajunge nicăieri. În ultimii ani s-au dat facilități fiscale imense pentru firme și diverse categorii de angajați. Logic, ca urmare a creșterii economice, ar fi trebuit ca și veniturile statului să crească. Cu toate astea, încasările au stagnat. Suntem la doar 27% din PIB. Mai mult, bugetul României astăzi se bazează pe taxele plătite de salariați, pe consumul acestora și pe investițiile publice”, a afirmat premierul României, marți, în Parlament.

Parteneriat între Guvern și mediul de afaceri

“Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat cinstit și real între Guvern și mediul de afaceri”, a spus prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, evaziune și risipă în cheltuielile statului. “Nu sunt adeptul modificărilor fiscale atunci când nu este cazul. Nu am susținut niciodată măsuri luate peste noapte, fără nicio analiză. Nu cred în varianta inventării de noi biruri pentru mediul de afaceri corect, care își achită impozitele și taxele la stat. Cred, însă, că măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, acolo unde există evaziune, acolo unde există risipă în cheltuielile statului. Cred că singura cale prin care această țară se poate dezvolta este un parteneriat cinstit și real între Guvern și mediul de afaceri!”, a afirmat Marcel Ciolacu în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare.

 Toată lumea va plăti în funcție de cât câștigă!

“Astăzi, Guvernul pe care îl conduc își asumă răspunderea tocmai pentru că România nu-și mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiți, a celor care își plătesc corect taxele și impozitele la stat, iar pe ceilalți să nu-i deranjeze nimeni! România nu-și poate permite ca doar cei cu salarii mici să plătească corect taxele, iar cei cu venituri mari să le tot optimizeze! De astăzi, toată lumea va plăti în funcție de cât câștigă! Nu poți fi milionar, dar să plătești taxele la echivalentul salariului minim pe economie! Nu poți obține profituri excesive, dar în țara în care le-ai obținut să nu plătești nimic! La fel cum nu se poate ca simpla prezență la serviciu să-ți dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei. Fără nicio performanță! Și, din acest motiv, tot astăzi, Guvernul pe care îl conduc își asumă și răspunderea pe măsurile de reducere a risipei bugetare. Pentru că nu este corect ca statul român să se lăfăie, cu cheltuieli care cresc de la an la an, rezultatul fiind doar un act administrativ total ineficient și fără legătură cu nevoile reale ale cetățenilor”, a mai spus premierul.

“Taxăm suplimentar profitul băncilor și, mai ales, venim cu o nouă abordare în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri. Este o măsură de echitate, pe care o propun de doi ani, de când eram în opoziție. Marile companii să plătească măcar la nivelul minim al unei companii românești. Avem însă grijă ca investițiile acestor mari firme să fie protejate, fiind eliminate din calculul acestui impozit. Repet, ca să fie foarte clar: oamenii obișnuiți nu vor plăti niciun fel de taxe în plus! Vor fi supraimpozitate însă profitul excesiv, luxul și viciile! Cine are proprietăți scumpe de peste 500 de mii de euro sau iahturi ori mașini scumpe, este normal să plătească mai mult! De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr și, ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult! Pentru că efectele lor devin probleme majore de sănătate publică! Iar eu nu pot asista nepăsător la distrugerea unor generații întregi!”, a subliniat premierul.

Va crește salariul minim de la 1 octombrie

Concomitent cu angajarea răspunderii pe măsurile fiscal-bugetare, Guvernul Ciolacu va adopta printr-o procedură distinctă majorarea salariului general și a salariului minim din construcții și agricultură, astfel încât acest beneficiu pentru salariați să intre în vigoare de la 1 octombrie, indiferent de parcursul actului normativ pe care Guvernul și-a asumat răspunderea. Salariul minim general va crește cu 10%, de la 3.000 de lei brut la 3.300 de lei, cu începere de la 1 octombrie. Salariul minim în construcții va crește, prin OUG, cu 12,5%, de la 4.000 la 4.500 de lei brut, tot de la 1 octombrie. În acest fel este compensată introducerea CASS pe salariile din construcții și agricultură. Sunt peste 2 milioane de oameni de beneficiari ai creșterii salariului minim.

Procedura adoptării actului normativ prin angajarea răspunderii

1. Guvernul depune proiectul la Parlament.

2. Birourile permanente stabilesc termenele pentru depunerea amendamentelor și pentru ședința reunită a celor două camere.

3. Parlamentarii depun amendamentele la birourile permanente în termenul stabilit.

4. Birourile permanente transmit la Guvern amendamentele depuse.

5. Guvernul adoptă sau respinge amendamentele într-o ședință de guvern. Iar apoi retransmite forma finală a actului normativ la Parlament.

6. Parlamentul se întrunește în ședință comună pentru prezentarea proiectului de lege asupra căruia Guvernul își angajează răspunderea.

7. În termen de 3 zile, 25% dintre parlamentari pot depune o moțiune de cenzură. Dacă nu se depune la finalul acestui termen, legea se consideră adoptată.

8. În termen de 2 zile, 50 de deputați sau 25 de senatori pot sesiza Curtea Constituțională care va stabili propriile termene pentru soluționarea sesizării.

9. Dacă nu este sesizată CCR, legea merge spre promulgare.

10. Președintele are la dispoziție cel mult 20 de zile pentru a trimite actul normativ la Monitorul Oficial sau pentru a cere reexaminarea legii.

O eventuală moțiune de cenzură - șanze zero

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marți, că șansele unei moțiuni de cenzură după asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de măsuri fiscal-bugetare sunt nule pentru că PNL și PSD dețin majoritatea.

“Dacă în forma finală se regăsește ceea ce am discutat cu domnii Ciolacu și Ciucă, o moțiune de cenzură nu va fi semnată de UDMR. Nu este o condiție semnarea moțiunii existența sau inexistența secretarilor de stat (n.r. ai UDMR) la Educație și la Departamentul pentru minorități. Când fac un calcul și iau o decizie, aceasta trebuie luată în funcție de text, de problemele care apar și în funcție de voturile care pot fi obținute”, a spus Kelemen Hunor la Parlament. Referitor la avizul negativ al Consiliului Legislativ, Kelemen a precizat că nu l-a văzut, dar “dacă există probleme, acestea pot fi discutate la Curtea Constituțională”.

Președintele UDMR spune că a discutat cu liderul USR, Cătălin Drulă, despre moțiunea de cenzură, evidențiind că UDMR “vrea să rezolve unele probleme” pentru că șansa de a da jos Guvernul prin adoptarea unei moțiuni de cenzură este zero, PNL-PSD având 60% din voturi.

Kelemen a adăugat că “au existat de la PNL sugestii spre UDMR pentru o moțiune de cenzură”, dar când a întrebat dacă ei ar vota-o, au negat. “Și înspre noi și înspre USR au venit mesaje dinspre PNL, dar mai mult nu putem spune. Ei nu sunt lăsați să iasă la vot, dacă va fi o moțiune de cenzură. (...) Ei au majoritate 60%. Punct (...) O moțiune de cenzură, instrument foarte fain și foarte frumos de a controla Guvernul, dar dacă nu are o consecință - să dai jos Guvernul, atunci din punct de vedere mediatic arată bine, dar din punct de vedere politic nu rezolvi nimic”, a mai spus Kelemen. (D.B.)

Dragoș Bardoși

(Surse: Guvernul României, Agerpres)

Lasă un comentariu