Româncele vor beneficia, gratuit, de cele mai moderne metode de depistare a cancerului de sân! Depistată la timp, boala este vindecabilă

Distribuie pe:

Multe vieți vor putea fi de acum salvate, prin instituirea unui nou program al UE, de screening pentru depistarea cancerului de sân, printr-un grant direct de 31 de milioane de euro, la nivel european, informează dr. Tudor Ciuhodaru, europarlamentar: “Toate doamnele și domnișoarele din România vor beneficia gratuit de cele mai moderne metode de depistare a cancerului de sân. Depistat precoce, cancerul de sân e vindecabil. Planul de luptă împotriva cancerului pe care l-am elaborat în comisia BECA a Parlamentului European devine realitate”.

Noua metodă pentru depistarea precoce constă în tomosinteza mamară / mamografia digitală, cea mai modernă metodă de depistare și diagnostic a cancerului de sân, asigurată gratuit. Poate diagnostica acest tip de cancer în stadiile incipiente. Este o metodă de investigație imagistică non-invazivă și nedureroasă și oferă imagini 3D (tridimensionale) prin mobilizarea tubului generator de radiații X în jurul sânului. Dr. Ciuhodaru avertizează:

“Cancerul de sân poate apărea la orice vârstă (cel mai frecvent după 50 de ani). Din păcate, la fiecare 3 ore, o femeie pierde lupta cu viața în România din cauza cancerului mamar nediagnosticat la timp. Autoexaminarea lunară a sânilor e extrem de importantă (și iar vorbim despre educația pentru sănătate). Adoptați un stil de viață sănătos: menținerea unei greutăți normale, practicarea de exerciții fizice zilnic, limitarea consumului de grăsimi și de alcool, limitarea consumului de hormoni (contraceptive sau de substituție în menopauză). După 20 de ani e recomandat și un examen clinic la 3 ani și anual după 40 de ani.

Societatea Americană de Cancer recomandă efectuarea unei mamografii inițiale la vârsta de 35 de ani și a unei mamografii de screening în fiecare an, după vârsta de 40 de ani. Pentru pacientele tinere, ecografia este recomandată ca primă metodă”.

Ileana Sandu        

Lasă un comentariu