Școala Fărăgău la cumpăna dintre milenii - 190 de ani de atestare documentară (I)

Distribuie pe:

Ziua educației a fost marcată la Fărăgău printr-un Simpozion aniversar: Școala Fărăgău la cumpăna dintre milenii - 190 de ani de atestare documentară. Cu această ocazie au participat invitați, personalități locale, oficialități, fii ai satului, elevi și, bineînțeles, profesori. Invitatele de onoare au fost fostele doamne profesoare, pensionate, aflate la vârsta senectuții, a căror activitate de o viață a fost recompensată prin acordarea de diplome de onoare pentru întreaga activitate.

Manifestarea a debutat la Căminul Cultural, cu primirea invitaților: dna deputat Dumitrița Gliga, președinta Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, dna prof. Paula Maria Dărăban - inspector școlar general, dna prof. Liliana Urzică - inspector de specialitate, din partea Inspectoratului Școlar Județean Mureș, dl. prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop, dna prof. Daniela Ștefan - director de programe a Grupului Editorial EDU din Tg. Mureș, directorii școlilor din zonă, autorități ale administrației publice locale, foști absolvenți și foști profesori, părinți, elevi, locuitori ai satului Fărăgău.

După cuvântul de deschidere adresat participanților de către dl. director Popovici Marius, a urmat prezentarea unui scurt istoric al Școlii Gimnaziale Fărăgău și o prezentare a unor imagini ale foștilor absolvenți și instantanee ale școlii din ultimii 50-60 de ani, moment deosebit de emoționant pentru întreaga asistență.

Luările de cuvânt din public au evidențiat importanța educației în opinia vorbitorilor, povestioare și istorisiri cu tâlc, fapt ce a înveselit audiența, creând o atmosfera plăcută, relaxată.

Momentul următor a fost pentru 6 cadre didactice care și-au dedicat viața școlii: prof. Moldovan Cornelia, prof. Hancu Leontina, prof. Crăciun Mariana, prof. Popovici Maria-Margareta, înv. Sabău Maria și educ. Pop Maria, fapt care a determinat apariția ochilor înlăcrimați, atât la profesoarele sus menționate, cât și la o mare parte din asistență.

Cei prezenți au fost apoi invitați să viziteze școala, acesta fiind și momentul în care s-a dezvelit o placă aniversară, sfințită de către preotul paroh Velcherean Cristian, împreună cu ceilalți prelați participanți la manifestare.

După care s-au scris cuvinte deosebite în cartea de onoare a școlii și s-au schimbat impresii și opinii până după ora 15, timp în care s-a servit și masa, tot la Căminul Cultural (lucru posibil datorită contribuției nemijlocite a Primăriei și Comsiliului Local Fărăgău).

În continuare s-a desfășurat o masă rotundă cu tema: Tradiționalism și modernism în învățământul mureșean de pe câmpie din ultima jumătate de secol. Seniorii prezenți la întâlnire au împărtășit din experiența lor, urmând rândul tinerilor dascăli să își arate măiestria îmbinării elementelor moderne cu cele tradiționale în practicarea meseriei alese, demonstrând odată în plus faptul că aceasta este o meserie vocațională, care determină multiple obligații, dar în același timp și satisfacții deosebite.

Ziua s-a terminat cu decernarea diplomelor tuturor participanților la simpozion, iar cu sprijinul direct și necondiționat al Editurii EDU din Tg. Mureș, lucrările prezentate de către cadrele didactice vor fi cuprinse într-o revistă a simpozionului ce va fi editată în perioada imediat următoare.

(Va urma)

Director, Prof. Popovici Marius Ioan

Lasă un comentariu