Președintele Parlamentului Ungariei: “Bunăstarea și sentimentul de acasă există pentru fiecare doar pe pământul pe care s-a născut, acesta este și obiectivul programului de dezvoltare economică a statului ungar în țările Bazinului Carpatic”

Distribuie pe:

“Cea mai importantă sarcină a unei politici de stat responsabile este de a consolida prin toate mijloacele puterea de susținere economică a pământului natal pentru toate comunitățile naționale”, a declarat președintele Parlamentului Ungariei, László Kövér, sâmbătă, la Ineu (județul Harghita), unde a fost inaugurat abatorul și uzina

de prelucrare a cărnii a composesoratului Tercs, construită cu sprijinul statului maghiar, în cadrul evenimentului tradițional Târgul de animale și Ziua gospodarului din Ciucul Superior. Conform agenției de presă MTI, Președintele parla-mentului a mai declarat: “Bunăstarea, siguranța și sentimentul de acasă există pentru fiecare doar pe pământul pe care s-a născut, acesta este și obiectivul programului de dezvoltare economică a statului ungar în țările Bazinului Carpatic”.

Conform MTI, în acest cadru, Fundația Pro Economica din Târgu Mureș a reușit în ultimii ani să ofere sprijin pentru mii de fermieri maghiari din România și pentru aproape o sută de alte afaceri din România care contribuie la îmbogățirea patriei.

“Prosperitatea nu va fi adusă de alții în această zonă, ca un dar din afară, oamenii de aici nu o vor găsi emigrând, ei o pot crea doar în propria patrie, din propriile forțe, cooperând unii cu alții” - a declarat László Kövér.

El a reamintit că, după căderea comunismului, zona Europei Centrale și de Est, de la Marea Baltică până în Balcani, a fost fericită să cedeze piața sa de consum de peste 160 de milioane de persoane capitalului occidental, practic gratuit, în speranța că Occidentul va aduce prosperitate. Deși calitatea vieții s-a îmbunătățit, companiile occidentale au scos și continuă să scoată de aici multiplul valorii capitalului pe care l-au adus în zonă - a constatat el.

Politicianul a adăugat: potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, între 1990 și 2015, 25 de milioane de lucrători tineri - cu vârste între 25 și 45 de ani - au părăsit Europa de Est pentru jumătatea vestică a Europei, iar formarea lor i-a costat pe contribuabilii de aici peste o mie de miliarde de dolari.

Cercetările preconizează exodul a încă 20 de milioane de oameni în următorii 15 ani, prin urmare, în privința pieței forței de muncă, jumătatea estică a Europei asigură funcționarea economiei vest-europene - a precizat László Kövér.

Elemér Jéré, președintele composesoratului Tercs din Ineu, a declarat presei publice ungare despre abatorul și uzina de prelucrare a cărnii inaugurate sâmbătă că investiția de 2,5 milioane de euro a creat 35 de locuri de muncă. Cooperativa Agricolă Ciucul Superior va achiziționa animalele pentru abator.

Investiția a fost sprijinită de guvernul ungar prin intermediul Fundației Pro Economica, cu 850.000 de euro. (MTI)

Lasă un comentariu