Dreptul umanitar internațional interzice asediul israelian în Gaza, afirmă comisarul ONU pentru drepturile omului

Distribuie pe:

Impunerea de asedii care pun în pericol civilii prin privarea acestora de bunuri esențiale “este interzisă de dreptul umanitar internațional”, a declarat marți Ravina Shamdasani, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (UNHCHR), potrivit CNN, citat de G4media.ro.

Comentariile lui Shamdasani vin la o zi după ce ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a ordonat un “asediu complet” al Fâșiei Gaza, afirmând că va opri furnizarea de electricitate, alimente, apă și combustibil în enclava palestiniană după atacul surpriză devastator al Hamas din weekend.

“Aceste riscuri agravează grav situația umanitară și a drepturilor omului, deja gravă, din Gaza, inclusiv capacitatea de funcționare a unităților medicale, mai ales având în vedere numărul tot mai mare de răniți”, a declarat marți Shamdasani, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva, alături de reprezentantul biroului umanitar al ONU, Jens Laerke.

Laerke a declarat marți că decizia de a întrerupe aprovizionarea cu apă în Gaza afectează peste 610.000 de persoane și “va duce la o lipsă severă de apă potabilă”.

“Rămânem extrem de alarmați de această escaladare rapidă a evenimentelor”, a declarat Laerke, adăugând că, de sâmbătă, deplasările în Fâșia Gaza au ajuns la peste 187.500 de persoane.

“De sâmbătă, patru școli și opt unități sanitare din Gaza au suferit pagube. Distrugerea infrastructurii și a străzilor a împiedicat deplasarea echipelor de apărare civilă și a celor medicale care încearcă să ajungă la victime”, a spus el, adăugând că au fost avariate și instalațiile de asistență medicală, apă și canalizare.

(Foto: MOHAMMED ABED/AFP)

Lasă un comentariu