Erori în școală ce pot inhiba potențialul copilului

Distribuie pe:

În timp ce educația este cheia succesului în viață, există anumite lucruri nesănătoase care sunt învățate în școli, asupra cărora psihologii, citați de sfatulparintilor.ro, atrag atenția că pot inhiba potențialul copiilor și reduce încrederea în sine.

Din păcate, sistemul de învățământ poate fi în mare măsură imperfect, iar copiii pot fi expuși unor învățături nesănătoase, care îi pot afecta negativ mai târziu în viață. Psihologii au identificat aceste erori și încearcă să îi ajute pe părinți să limiteze efectele lor negative.

Supunerea oarbă în fața autorității - Chiar dacă regulile își au rostul lor, unele sunt aberante. Și cum notele sunt arma profesorului, mulți o folosesc abuziv: “Nu faci cum îți spun, voi avea eu grijă de notele tale!”. Mesajul este să faci ceea ce ți se spune, orbește, fără să gândești. Rezultatul obținut este mai puțin important, atât timp cât obediența este la cote maxime.

Indiferența - Elevii funcționează după principiul Pavlov. Cum aud clopoțelul sunând, cum și-au pierdut interesul pentru tot ce a fost până atunci. Nu contează dacă au terminat sau nu ce au început să lucreze, nu contează dacă a fost sau nu interesantă lecția, imediat cum aud clopoțelul uită despre ce era vorba. Acest obicei se transformă încet, încet în “nu te implica prea mult, că oricum nu vei avea timp să termini până sună”.

Dependența și automotivarea - Mulți elevi așteaptă indicatii de la profesor și nu au curajul de a face ceva de capul lor, pentru că... profesorul știe mai bine. În acest fel, copilul învață să nu ia niciodată decizii în ceea ce îl privește și va aștepta întotdeauna o autoritate care să îl “manevreze”.

Capitolele autoevaluare și automotivare sunt în coada listei de priorități. Valoarea unui copil este dată de rezultatele de la teste și de compararea cu rezultatele altor copii. Astfel, copiii nu învață să aibă încredere în ei, în valorile lor, în reușitele lor, ci să depindă de evaluarea și validarea “persoanelor autorizate”.

Adevărul îl deține doar autoritatea - Răspunsul corect este cel dorit de profesor. Doar acel răspuns va fi recompensat, este răspunsul care te va feri de “ridicol”, răspunsul care dă note de trecere și îți asigură intrarea în lumea conformiștilor. În plus, școala nu te învață cum să gândești, ci ce să gândești. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu