Cât și în ce mod ne va afecta situația din israel?

Distribuie pe:

Ceea ce se întâmplă acum în Israel va afecta toată economia mondială într-o manieră mai directă sau indirectă, deoarece, în pofida faptului că este o țară mică, Israelul este o țară extrem de importantă din punct de vedere al relațiilor pe care le are în întreaga lume economică puternică, mai ales în Statele Unite ale Americii, dar nu numai. Din acest punct de vedere, nu putem să comparăm războiul din Ucraina cu cel care a început acum în Israel, ale cărui efecte, la nivel global, vor fi mult mai mari.

Cum ne va afecta pe noi? La prima vedere nu în mod direct, pentru că relațiile economice și militare cu Israelul sunt importante în România, dar nu sunt la nivelul pe care îl avem cu alte țări. Deci, deși ar părea că suntem puțin mai depărtați de efectele imediate, părerea mea este că ar fi o mare greșeală să nu apreciem că o mare parte din capitalul internațional - și spun internațional, nu multinațional - care activează în România, are contribuții importante de capital sau de management al capitalului, al valorificării capitalului, de gândire economică în economia și structurile economice israeliene. Capitalul și managementul modern și foarte inovativ pe care Israelul le are sunt, practic, prezente în multe companii din România aflate sub alt steag, ca și capitalul multor companii multinaționale și fonduri de investiții care lucrează aici și care sunt importante în domeniul construcțiilor în România.

Mai este un lucru important, și anume că, pentru România, relația economică cu Israelul a reprezentat, deși nu foarte la vedere, un punct de legătură al economiei românești cu economia extracomunitară, prin negocierile, prin relațiile, prin sprijinul pe care anumite instituții, cum ar fi Camerele de comerț, anumite comitete bilaterale româno-israeliene au avut de câștigat în multe domenii și pe care Uniunea Europeană nu ni le oferea. Este vorba despre așa numita diplomație comercială sau economică, de la care România a învățat și de care a beneficiat mult.

Prin diplomația economică, am văzut contribuția importantă a Israelului și aportul direct al specialiștilor Ambasadei Israelului la București - că ăsta e un lucru important, și anume că, deși nu este foarte public, aceste lucruri se cunosc, sau, cum se spune într-o reclamă, “cunoscătorii știu” că România a avut multe relații, - poate vor continua - de tatonare, de dezvoltare a unor legături bilaterale puternice cu Israelul, în domeniul apărării. Aici avem o experiență mai veche. Există și alte proiecte mult mai sofisticate, pe domeniul radarelor, avem o cooperare bună în domeniul militar, în asamblarea unor piese de artilerie și a unor structuri foarte moderne la ceea ce producem noi în România, prin cooperare cu Israelul, la transportoare și la alte lucruri.

Ceea ce vedem acum nu poate fi abordat numai prin drama umană și teama pentru românii care se află atât în Israel, cât și în Gaza: în spatele acestui fenomen vizibil, dureros, din aceste zile, există o legătură economică puternică între România și Israel. Nu atât la vedere, prin capital deschis, ci prin sprijinul pe care România l-a avut încă de la începutul tranziției. Ceva ce a însemnat știința economică, știința politicii economice și consultanța pe care România a avut-o de la o țară care este extrem, extrem de modernizată, înaintată din punct de vedere al gândirii economice și al gândirii de business în contextul economic global modern.

Este salutar faptul că politicienii români și-au manifestat sprijinul în favoarea Israelului. Nu numai că este și interesul nostru, ci și pentru că Israelul reprezintă un exemplu de dorință, de voință de a exista ca națiune și care se opune unor tendințe absolut brutale, ieșite din istoria modernă - de a dizolva un stat și o națiune. Lucrul ăsta România nu îl poate accepta și sper că și din punct de vedere al mediului de afaceri românesc, cel care este direct sau indirect implicat în cooperarea cu capitalul israelian și cu oameni de afaceri israelieni, să existe din partea României un sprijin permanent în niște condiții foarte complicat de explicat. Nu știm ce se va întâmpla, nu știm dacă nu va fi începutul unui Al Treilea Război Mondial. Desigur, cu altă față, cu alte elemente, comparativ cu precedentele două, dar, la nivel mondial, nu știm cum se va extinde acest război și, de aceea, cred că un sprijin permanent, manifestat direct, politic, dar și economic, în măsura în care putem, trebuie să fie prezent în relațiile României cu Israelul.

Prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA, analist economic

Lasă un comentariu