Să bată orologiul... TREZIRII și UNIRII!

Distribuie pe:

Motto: “Politicienilor români - Trista experiență a dovedit că o unitate culturală fără o unitate politică nu are nici o chezășie. Pentru păstrarea unității culturale ni se impune unitatea politică”.

“Manifestul Ligii pentru unitatea politică a tuturor românilor” - 14 decembrie 1914.

• “Unirea multora, chiar când sunt slabi, e greu de biruit; doar din ierburi se împletește frânghia cu care se leagă elefantul” (Panciatantra). “Istoria românilor ne arată că Unirea a fost totdeauna țelul cel mai dorit al lor. Ori de câte ori viitorul a surâs României, fiii ei nu au lipsit de a aspira către Unire”.

Ion Ghica (1817-1897), scriitor, economist, om politic român

***

• “Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima Română. / Să-nvârtim hora frăției / Pe pământul României. // Unde-i unul nu-i putere / La nevoi și la durere, / Unde-s doi puterea crește / Și dușmanul nu sporește. Vrem să fim liberi cu adevărat, vrem ca toată suflarea românească să viețuiască într-un singur stat... să ne unim într-un popor mare, înaintea căruia să fie deschise toate căile ce duc spre progres și fericire. Când un neam întreg gândește un singur gând și inimile a milioane de oameni palpită de o singură emoție, oare, este putere omenească care să poată să-i stea împotrivă? Chiar de-ar fi o astfel de putere vrăjmășească, înaintea voinței suverane a milioane de suflete înfrățite într-un cuget și-o simțire trebuie să i se închine”.

Vasile Alecsandri (1821-1890), scriitor, poet, om politic, patriot demn

***

• “Unire și unire! Inima poporului nu înșeală niciodată. Să ascultăm, fraților, inima poporului nostru; să ascultăm glasul și interesul nației noastre care strigă neîncetat: Unire și unire! Această Unire o dorim nu pentru ca să lovim drepturile și să amenințăm pacea altora, ci numai pentru a asigura drepturile și pacea noastră. Frați români! Suntem cu toții în același car, care este Carul patriei și trebuie să ne silim să-l ducem în așa fel încât să nu cadă în prăpastia pe care alții au căutat-o demult, și-o mai caută și acum. Patria noastră, printr-o soartă de toată jalea, a fost menită din cea mai bătrână vechime să fie teatrul năvălirilor războaielor străinilor. Pentru aceasta, noi trebuie să fim uniți, între satele și orașele noastre trebuie să fie pace, între gubernanți înțelegere, iar patriotismul să fie mai presus de orice altă considerațiune”.

Mihail Kogălniceeanu (1817-1891), om politic, istoric, orator, scriitor român.

Cu speranța trezirii, a unirii și cu dragoste creștină, preot ortodox român

ILIE BUCUR SĂRMĂȘANUL

Lasă un comentariu